Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για τη θεραπεία κιρσών με RFA;

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Οι κιρσοί αποτελούν διατεταμένες και ελικωμένες  ή οφιοειδές φλέβες που φαίνονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι φλέβες εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, αν και επίσης μπορεί να σχηματιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος. Αποτελούν μια πολύ συχνή πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν ήπιο έως μέτριο πόνο, καύσος και αίσθημα βάρους των κάτω άκρων, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από επιπλοκές όπως θρόμβωση ή έλκη του δέρματος.

Μια σειρά από άλλα είδη φλεβικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους κιρσούς (φλεβίτιδα), είναι οι τελαγγειεκτασίες, οι ευρυαγγείες, η κιρσοκήλη, οι φλεβεκτασίες οι δικτυωτές φλέβες και οι αιμορροΐδες.

Σε τι οφείλονται;

Αδύναμες ή φθαρμένες φλεβικές βαλβίδες στις φλέβες μπορεί να προκαλέσουν τη διάταση των φλεβών και να δημιουργήσουν τους κιρσούς. Η φυσιολογική λειτουργία των βαλβίδων είναι να κλείνουν και να εμποδίζουν την παλίνδρομη ροή του αίματος προς τα κάτω. Στις διατεταμένες φλέβες οι βαλβίδες βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει, γεγονός που προκαλεί και την επιδείνωση της διάτασης των φλεβών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία και η έλλειψη κίνησης.

Η κλινική εικόνα των ασθενών

Τα σημεία και τα συμπτώματα των κιρσών περιλαμβάνουν μεγάλες φλέβες που μπορείτε να δείτε στο δέρμα σας, ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών σας, επώδυνα ή “βαριά” πόδια, κράμπες στα πόδια σας, κνησμό και αλλοίωση του χρώματος του δέρματος στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους.

Μερικές φορές οι κιρσοί προκαλούν δερματίτιδα (εκ στάσεως), με κνησμώδες δερματικό εξάνθημα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν επιπολής (επιφανειακή) θρομβοφλεβίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για θρόμβωση του αίματος σε μια επιφανειακή φλέβα.

Η διάγνωση

Οι γιατροί συχνά θέτουν τη διάγνωση των κιρσών βασισμένοι μόνο στην κλινική εξέταση. Μερικές φορές, κάποια τεστ ή υπερηχογραφική εξέταση (triplex) απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η θεραπεία των κιρσών με RFA

Πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Για το λόγο αυτό εκτελείται και σε επίπεδο ιατρείου.

Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα ο καθετήρας του RFA, ο οποίος προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Καθώς ο καθετήρας αποσύρεται προοδευτικά, εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, οι οποίες προκαλούν θερμική βλάβη που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-50 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα και δεν προξενείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα ή το πρωί της επομένης και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση).

Γεώργιος Βουρλιωτάκης, Αγγειοχειρουργός, MD PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aggeia.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 217 700 8002.

banner

banner1220x365