Οι κίνδυνοι της εμφάνισης κιρσών και η οριστική θεραπεία τους

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κιρσοί δεν αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά και μια κατάσταση επιβαρυντική για την υγεία.

Οι κιρσοί εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στον ενήλικο πληθυσμό και ιδιαιτέρως στις γυναίκες, αφού μία στις δύο και ένας στους τέσσερις άνδρες, υποφέρουν από κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια.

Η επιπολής φλεβική ανεπάρκεια (κιρσοί ή φλεβίτιδα) συνίσταται στη μόνιμη παθολογική διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων. Αυτή η διεύρυνση των φλεβών οφείλεται σε κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, λόγω της οποίας το αίμα λιμνάζει στην περιοχή, προκαλώντας τη σταδιακή αλλοίωση του τοιχώματος της φλέβας και την διόγκωση της.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, την πάθηση συνοδεύουν και άλλες ενοχλήσεις, όπως οίδημα, πόνος, βάρος ή καύσος στα κάτω άκρα και σε ορισμένες περιπτώσεις έντονο αίσθημα κόπωσης. Ωστόσο, στις περιπτώσεις μακροχρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης σημαντικών επιπλοκών όπως η θρομβοφλεβίτιδα και τα φλεβικά έλκη.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί σε ένα μόλις 24ωρο

Λόγω της αυξημένης συχνότητας στην εμφάνιση των κιρσών, οι τεχνικές αντιμετώπισης τους έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι επεμβατικές θεραπείες γίνονται με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνότητας ενδοαυλικά, επιτρέποντας την εξάλειψη της σαφηνούς φλέβας, μια διαδικασία που μπορεί να συνδυαστεί με αφαίρεση των υπόλοιπων εμφανών κιρσών χωρίς πραγματοποίηση τομών. Οι νέες αυτές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μέθη ενώ δε χρειάζεται νοσηλεία μεγαλύτερη από μερικές ώρες.

Μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο επιτρέπεται άμεσα η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και το βάδισμα, ενώ η επιστροφή στην εργασία γίνεται 1 με 4 ημέρες μετά την επέμβαση. Κρίνεται βέβαια απαραίτητη η εφαρμογή μιας προσαρμοσμένης ελαστικής κάλτσας για διάστημα δυο έως τριών εβδομάδων μετεγχειρητικά.

Τέλος, είναι σημαντικό ο ασθενής να συμμορφώνεται μετά την επέμβαση σε οδηγίες όπως η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας και της συχνής έκθεσης σε υπερβολική θερμότητα.

Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Β΄ Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα dunant.gr ή καλέστε στο 210-697293.

banner

banner1220x365