Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης: Η πρόσφατη εμπειρία μιας ασθενούς

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Η ασθενής που χειρουργήθηκε είναι ηλικίας 63 ετών από τον Ωρωπό και είχε μακρύ ιστορικό γαστροοισοφαγικών  παλινδρομήσεων που της δημιουργούσαν καυστικό πόνο και πόνο πείνας καθημερινά. Η γυναίκα ξυπνούσε με γεύση φαγητού στο στόμα το πρωί, ενώ τον τελευταίο καιρό έκανε παλινδρομήσεις ακόμα και σε όρθια θέση.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο από την χειρουργική ομάδα του Σάββα Κ. Χειρίδη, Γενικού  Χειρουργού εξειδικευμένου στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εντελώς αναίμακτα και η ασθενής δήλωσε  απόλυτα ικανοποιημένη μόλις ένα 24ωρο μετά, χωρίς να έχει την παραμικρή ενόχληση, χωρίς να υπάρχουν δυσκολίες στην κατάποση και φυσικά, χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η παλινδρόμηση.

Παρά τη διεθνώς διαδεδομένη αντίληψη ότι η αποκατάσταση διαφραγματοκήλης πρέπει να γίνεται λαπαροσκοπικά, η δική μας εμπειρία εξακολουθεί να διαψεύδει τις διαπιστώσεις αυτές του παρελθόντος. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης είναι μία πολύ δύσκολη και εξειδικευμένη επέμβαση που απαιτεί συνεργασία τουλάχιστον δύο, ή και τριών έμπειρων λαπαροσκόπων, για ένα σωστό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές.

Η ομάδα μας διαθέτει την εμπειρία για να προσφέρει την επέμβαση αυτή λαπαροσκοπικά, σε ασθενείς που δεν μπορούν να επιλέξουν τη ρομποτική επέμβαση. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία στα χειρουργικά συνέδρια όλης της υφηλίου, συνεχίζουμε να επιμένουμε στην άποψή μας ότι οι επεμβάσεις γαστροοισοφαγικής συμβολής έχουν σαφές πλεονέκτημα με τη ρομποτική χειρουργική, διευκολύνοντας τον χειρουργό να προσφέρει μία πιο ασφαλή επέμβαση χάρη στην εξέλιξη της χειρουργικής τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασθενείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτού του τύπου την επέμβαση με βάση τα νέα οικονομικά πακέτα που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης με τις ιδιωτικές κλινικές.

Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Εκτελεστικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής  SEERSS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.savashiridis.com/ ή καλέστε στα  2107257522 και 2107290673.

banner

banner1220x365