Ποιες είναι οι πιο συχνές γυναικολογικές καλοήθεις παθήσεις;

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019

Οι καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις είναι αρκετά συχνές στο γυναικείο πληθυσμό και οι περισσότερες από αυτές θεραπεύονται οριστικά με χειρουργικές παρεμβάσεις και ενδεχόμενη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Οι πιο συχνές είναι οι εξής:

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται στη μήτρα. Εμφανίζονται περίπου στο 20-40% των γυναικών, με προτίμηση σε αυτές που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και εμφανίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό εξαλλαγής σε καρκίνο, που ανέρχεται στο 0,5%. Τα αίτια της ανάπτυξής τους είναι ουσιαστικά άγνωστα, παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιο είδος μετάλλαξης ενός μεμονωμένου μυϊκού κυττάρου του ιστού της μήτρας, καθώς επίσης και ότι η ανάπτυξή τους σχετίζεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Πιθανά συμπτώματα που συνοδεύουν την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι η αιμορραγία από τον κόλπο, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της κάτω κοιλιάς και ο πόνος. Σε μερικές περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορεί να εμποδίζουν τη φυσιολογική σύλληψη και κύηση.

Οι ορώδεις κύστεις των ωοθηκών είναι ωοθυλάκια που δεν οδηγήθηκαν σε ωορρηξία στο τέλος του κύκλου, αλλά αντίθετα συνέχισαν τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας τη μορφή κύστης. Τέτοια “κυστικά ωοθυλάκια” μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών.

Η συμπτωματολογία τους μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές του κύκλου και πόνο. Απλές κύστεις των ωοθηκών εμφανίζονται αρκετά συχνά  χωρίς να απαιτούν υποχρεωτικά αντιμετώπιση, αφού συχνά υποστρέφονται και εξαφανίζονται αυτόματα. Στις περιπτώσεις που  αυτές επιμένουν,  συνιστάται η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων για μικρό χρονικό διάστημα. Σπανιότερα είναι δυνατό να λάβουν μεγάλες διαστάσεις, να συστραφούν ή να σπάσουν και να προκαλέσουν ακόμη και οξεία κοιλία, κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Ενδομητρίωση καλείται η κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται εκτός αυτής, σε περιοχές του σώματος που φυσιολογικά δεν απαντάται, όπως στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας, στις ωοθήκες ή και αλλού. Όταν οι ενδομητριωσικές εστίες βρεθούν στην επιφάνεια της ωοθήκης, μπορεί το αίμα να διεισδύσει στην κοιλότητα ενός ωοθυλακίου και να σχηματιστεί έτσι μία ενδομητριοειδής ή σοκολατοειδής κύστη.

Η ενδομητρίωση είναι μία συνηθισμένη πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Προκαλεί πόνο στην πύελο, άλγος κατά τις σεξουαλικές επαφές, διαταραχές του κύκλου, ενώ ενοχοποιείται και για πρόκληση υπογονιμότητας. Σε ήπιες μορφές ενδομητρίωσης χορηγείται φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σε πιο εκτεταμένη εμφάνισή της προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση, πιθανώς ακολουθούμενη από συμπληρωματική φαρμακευτική θεραπεία.

Δρ Χάρης Κωνσταντινίδης,  χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ,  Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και Ογκολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://hariskonstantinidis.gr/ ή καλέστε στα τηλ.: 2310 421428.

banner

banner1220x365