Ινομυώματα: Εμφανίζονται έως και στο 40% των γυναικών. Πώς θεραπεύονται;

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019

Η μήτρα έχει απιοειδές σχήμα (μοιάζει με ανεστραμμένο αχλάδι) και βρίσκεται στην άνω κατάληξη του κόλπου. Αποτελείται από τον τράχηλο και το σώμα που είναι η κοιλότητα μέσα στην οποία αναπτύσσεται το έμβρυο. Το άνω τμήμα της μήτρας επικοινωνεί με τις σάλπιγγες, οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά σωληνάκια και οδηγούν στις αντίστοιχες ωοθήκες. Οι ωοθήκες έχουν μέγεθος καρυδιού και περιέχουν τα ωάρια. Κάθε μήνα ένα ώριμο ωάριο εξέρχεται από την ωοθήκη και εισέρχεται, μέσω της σάλπιγγας, στην κοιλότητα της μήτρας.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται στη μήτρα. Εμφανίζονται περίπου στο 20-40% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και εμφανίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό εξαλλαγής σε κακοήθεια, που σύμφωνα με τις έρευνες, ανέρχεται σε 0,5% των γυναικών.

Τα αίτια της ανάπτυξής τους είναι ουσιαστικά άγνωστα, παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιο είδος μετάλλαξης ενός μεμονωμένου μυϊκού κυττάρου του ιστού της μήτρας καθώς επίσης και ότι η ανάπτυξή τους σχετίζεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Η εμφάνιση και η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων

Πιθανά συμπτώματα που συνοδεύουν την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι το αίσθημα έντονης εμμήνου ρύσεως, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της κάτω κοιλιάς και ο πόνος. Σε μερικές περιπτώσεις τα ινομυώματα μπορεί να εμποδίζουν τη φυσιολογική σύλληψη και κύηση.

Αρκετές φορές τα ινομυώματα αποκαλύπτονται κατά τη γυναικολογική εξέταση από έναν ειδικό γυναικολόγο. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την εκτίμηση της κατάστασης πρέπει να γίνεται υπερηχογράφημα και σε ορισμένες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία, ενώ τέλος, εάν κρίνεται σκόπιμη μπορεί να πραγματοποιηθεί  και υστεροσκόπηση.

Σε περιπτώσεις γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που εμφανίζουν μικρού μεγέθους ινομυώματα, συστήνεται συνήθως η παρακολούθησή τους με τη βοήθεια τακτικών υπερηχογραφημάτων

Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων

Η λαπαροσκοπική ινομυοματεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία μέσω τριών ή τεσσάρων τομών του μισού έως ενός εκατοστού. Με μικρές τομές στην επιφάνεια της μήτρας γίνεται η αφαίρεση των ινομυωμάτων και η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1 έως 1½ ώρα συνήθως.

Στα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής ινομυοματεκτομής συγκαταλέγονται η μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο μικρότερος χρόνος ανάρρωσης, η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών και το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ότι συνήθως η ασθενής μπορεί να φύγει εντός ενός 24ώρου.

Γεώργιος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος, Δ/ντης Χειρουργός– Ευρωκλινικής Αθηνών, Μέλος EAES (European Association for Endoscopic Surgery) και Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.sambalis.gr/ ή καλέστε στο 210 6001302.

banner

banner1220x365