Οι τρεις παθήσεις του πεπτικού που έχουν αυξηθεί ραγδαία

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Το γαστρικό περιεχόμενο αποτελείται από γαστρικό υγρό, δωδεκαδακτυλικό υγρό και τροφές. Οι παράγοντες που ευνοούν την κατάσταση αυτή είναι ο μεγάλος όγκος του γαστρικού περιεχομένου και η ανεπάρκεια του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση και διαπιστώνεται στο 10%-15% του συνόλου των ανθρώπων που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού για οποιαδήποτε αιτία.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι οπισθοστερνικός πόνος ή καυσαλγία, αίσθημα βάρους αναγογή τροφής με όξινη γεύση, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, δυσφαγία, κακουχία/καταβολή.

Ένδειξη για χειρουργική θεραπεία έχουμε όταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει.

Η σημαντικότερη επέμβαση που σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά είναι η πλαστική του θόλου του στομάχου, γνωστή ως επέμβαση Nissen. Κατ' αυτή, διενεργείται πλήρης περιτύλιξη της τελικής μοίρας του οισοφάγου από το θόλο του στομάχου και ελάττωση του εύρους του οισοφαγικού τμήματος του διαφράγματος.

Διαφραγματοκήλη

Διαφραγματοκήλη ορίζουμε την πρόπτωση ενδοκοιλιακού σπλάχνου, συνήθως του στομάχου, μέσα από το οισοφαγικό τμήμα στον θώρακα. Χωρίζονται σε παραοισοφαγοκήλη και ολισθένουσα. Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι ήπια. Προϊόντος όμως του χρόνου εμφανίζονται πόνος στο στομάχι, πόνος στο στήθος, βράχνιασμα φωνής, έμετοι και δυσφαγία.

Ο συνηθέστερος, σύγχρονος τρόπος διάγνωσης είναι η γαστροσκόπηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακτινολογικός έλεγχος και αξονική τομογραφία.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη και τα συμπτώματα έντονα. Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η θολοπλαστική κατά Nissen. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 24 με 48 ώρες.

Αχαλασία οισοφάγου

Άγνωστης αιτιολογίας ασθένεια του οισοφάγου στην οποία παρουσιάζεται έλλειψη περισταλτισμού και χάλασης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση. Αποτέλεσμα είναι η διάταση του οισοφάγου.

Στα αρχικά στάδια  έχουμε δυσκαταποσία, η οποία αρχικά εμφανίζεται περισσότερο στα υγρά παρά στα στερεά. Μερικοί ασθενείς προωθούν την τροφή στο στομάχι πίνοντας μεγάλες ποσότητες υγρών ενώ με το χρόνο η δυσφαγία γίνεται μόνιμη. Οι αναγωγές είναι συχνές και ως αποτέλεσμα έχουμε την εμφάνιση νυχτερινού βήχα και αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τρεις είναι οι επιπλοκές στην περίπτωση της αχαλασίας οι οισοφάγου και αυτές είναι οι τοπικές φλεγμονές, ο καρκίνος του οισοφάγου και οι επιπλοκές από το αναπνευστικό.

Η θεραπεία ενδείκνυται, όταν κάθε συντηρητικό μέσο αποτύχει. Η κλασική χειρουργική θεραπεία που σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά είναι η εξωβλεννογόνια καρδιομυοτομή κατά Heller, δηλαδή, η επιμήκης μυοτομή των τελευταίων 6 έως 8 εκατοστών του οισοφάγου μέχρι την καρδιοοισοφαγική συμβολή.

Νίκος Κουτσογούλας MD, Γενικός Χειρουργός. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.nikoskoutsogoulas.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 211 4094912.

banner

banner1220x365