Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Επινεφριδεκτομής

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Τα επινεφρίδια είναι οι δυο αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και είναι υπεύθυνοι για τη παραγωγή ορμονών (π.χ. ανδρογόνα, οιστρογόνα, αδρεναλίνη κ.α.), τη σωστή απορρόφηση του νερού, των ηλεκτρολυτών και της γλυκόζης από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια όταν τα επινεφρίδια προσβάλλονται από κάποια ασθένεια να διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα επινεφρίδια οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στην ύπαρξη κάποιου όγκου, καλοήθους ή κακοήθους. Ανάλογα με την περιοχή των επινεφριδίων που προσβάλλεται προκύπτουν και άλλα προβλήματα (π.χ. όγκοι που επηρεάζουν τη παραγωγή αλδοστερόνης, όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόλης, κάποιοι όγκοι μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αρρενοποιητικές παθήσεις των γυναικών κ.α.).

Η διάγνωση των παθήσεων των επινεφριδίων γίνεται με τη βοήθεια μικροβιολογικών εξετάσεων, αξονικών τομογραφιών ή μαγνητικών τομογραφιών.

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του επινεφριδίου είναι χειρουργική (επινεφριδεκτομή), τότε αφαιρείται το ένα ή και τα δυο επινεφρίδια.

Η μέθοδος  που προτείνεται για την επέμβαση αυτή είναι η ρομποτική επινεφριδεκτομή. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής επινεφριδεκτομής είναι:

  • Η μικρή τομή που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Μικρός χρόνος νοσηλείας.
  • Μικρός χρόνος αποκατάστασης.
  • Η επέμβαση είναι αναίμακτη.

Η ρομποτική επέμβαση επίσης δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα και στο χειρουργό αφού εξαλείφει το φυσικό τρόμο του χεριού, ο χειρουργός δεν έχει μεγάλη φυσική κόπωση, έχει μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών (τα ρομποτικά χεριά μπορούν να εκτελούν τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού)  και τέλος έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης αφού χρησιμοποιείται τρισδιάστατη οθόνη, έτσι δημιουργείται η αίσθηση ότι τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται  μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS,  Καθηγητής Χειρουργικής Ohio State University, ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.kkonstantinidis.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 210-6107165.

banner

banner1220x365