Επέμβαση θυρεοειδούς: Όσα πρέπει να γνωρίζετε μετά το χειρουργείο

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς πραγματοποιούνται σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις του αδένα, που εκδηλώνονται τόσο με καλοήθεις όσο και με κακοήθεις θυρεοειδικούς όζους, υπερτροφία του αδένα (βρογχοκήλη), και υπερλειτουργία του αδένα.

Οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

1) Βιοψία ή εκτομή του όζου

2) Λοβεκτομή

3) Υφολική θυρεοειδεκτομή

4) Ολική θυρεοειδεκτομή 

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για κάθε μία από αυτές τις επεμβάσεις. Το κύριο ρίσκο κάθε επέμβασης στο θυρεοειδή είναι τυχόν βλάβη σε σημαντικές ανατομικές δομές που γειτνιάζουν με τον αδένα, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες (που ελέγχουν τα επίπεδα ασβεστίου) και το παλίνδρομο και έξω λαρυγγικό νεύρο (που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές).

 Όταν συστήνεται επέμβαση θυρεοειδούς, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον ιατρό τους:

  • Γιατί χρειάζομαι επέμβαση;
  • Υπάρχουν άλλοι τρόποι θεραπείας;
  • Τί έλεγχο πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;
  • Πως επιλέγω τον χειρουργό μου;
  • Ποιοι οι κίνδυνοι της επέμβασης;
  • Πόσος θυρεοειδής πρέπει να αφαιρεθεί;
  • Τι θα πρέπει να περιμένω όταν αποφασίσω να κάνω την επέμβαση;
  • Θα είμαι φυσιολογικός/ή μετά την επέμβαση;

Υπάρχουν άλλοι τρόποι θεραπείας;

Η χειρουργική έχει απόλυτη ένδειξη σε διεγνωσμένη κακοήθεια θυρεοειδούς ή σε πιθανότητα κακοήθειας. Εάν δεν υπάρχει τέτοια υποψία, οι μη χειρουργικές επιλογές μπαίνουν πάλι στη συζήτηση, αναλόγως τη διάγνωση. Οι θεραπευτικές επιλογές θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά με τον ιατρό σας.

Ποιες είναι σήμερα οι διαθέσιμες τεχνικές;

Η κλασσική θυρεοειδεκτομή (με μικρή τομή στον λαιμό) έχει βελτιωθεί πολύ σήμερα με τη χρήση ειδικού εργαλείου που ανιχνεύει τη θέση του λαρυγγικού νεύρου ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί που μεγεθύνουν το οπτικό πεδίο 3-4 φορές για καλύτερη αναγνώριση των ιστών.

Εναλλακτικά, σε επιλεγμένους ασθενείς μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς τομές στον λαιμό. Η ενδοσκοπική τεχνική προσφέρει μεγάλη μεγέθυνση και καθαρό οπτικό πεδίο που μπορεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην αναγνώριση των δομών. Η τελευταία εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική είναι η Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή.

Στη Ρομποτική Θυρεοειδεκτομή, όλα τα εργαλεία εισάγονται από τη μασχαλιαία χώρα από τομή 5-6cm και δεν πραγματοποιείται τομή στο λαιμό. Η τεχνική αναπτύχθηκε από χειρουργούς της Νότιας Κορέας οι οποίοι παρουσιάζουν μελέτες με πολύ καλά αποτελέσματα. Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου (τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας) και μεγάλη ευχέρεια κινήσεων σε στενούς χώρους. Δυστυχώς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε επιλεγμένους ασθενείς.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε μετά το χειρουργείο

Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στις φυσιολογικές σας συνήθειες από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Αποφύγετε να βρέξετε το τραύμα για 3-4 ημέρες. Αθλήματα και άρση βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών. Κανονίστε ραντεβού με τη γραμματεία του ιατρού για επανεξέταση μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση. Την ημέρα εκείνη θα ελεγχθεί το τραύμα και θα ερωτηθείτε για την πορεία της υγείας σας. Επίσης θα αφαιρεθούν τυχόν ράμματα που θα έχετε.

 Όταν συνέλθετε από την επέμβαση του θυρεοειδούς, συνήθως μπορείτε να κάνετε ότι κάνατε και πριν από αυτή. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται θεραπεία με θυρεοειδική ορμόνη μετά από τη θυρεοειδεκτομή, ιδίως σε περιπτώσεις αφαίρεσης νεοπλάσματος. Επίσης μπορεί να σας προτείνει ο ιατρός σας να υποβληθείτε σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο πριν αρχίσετε την αγωγή υποκατάστασης θυρεοειδικής ορμόνης.

Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Εκτελεστικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής  SEERSS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.savashiridis.com/ ή καλέστε στα τηλ.: 2107257522 και 2107290673.

banner

banner1220x365