Όταν ο χειρουργός μαζί με ένα ρομπότ κάνουν θαύματα!

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η ταχεία εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει επιφέρει την εντυπωσιακή ανάπτυξη νέων τεχνικών ενδοσκόπησης.

Η πλέον σημαντική βελτίωση στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Ρομποτικής Χειρουργικής, η οποία αποτελεί την εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Πρόκειται για μία ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία προσφέρει στο χειρουργό ένα εργαλείο υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής

Ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση ευρισκόμενος μπροστά από μία χειρουργική κονσόλα, στην οθόνη της οποίας προβάλλεται το χειρουργικό πεδίο.

Ένας πιο ακριβής όρος που θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την τεχνική της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι πως πρόκειται για τη «Ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική».

Η επέμβαση πραγματοποιείται με την κίνηση από το χειρουργό ειδικών μοχλών οι οποίοι μοιάζουν με joystick. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής προσφέρει στον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό, μία μεγεθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, παρέχοντάς του σημαντικές πληροφορίες και διευκολύνοντας σημαντικά το έργο του.

Το ρομποτικό σύστημα διαχείρισης της κίνησης, εξαφανίζει τον κίνδυνο απότομων κινήσεων, επιτρέποντας την πραγματοποίηση από το χειρουργό δύσκολων και εξαιρετικά πολύπλοκων ενδοσκοπικών επεμβάσεων. Εξασφαλίζει την ταχύτερη ανάρρωσή του, προσφέροντας ένα καλύτερα αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μειώνει και τον χρόνο παραμονής του στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες μετεγχειρητικών και διεγχειρητικών επιπλοκών, λόγω της ακρίβειας με την οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί τις κινήσεις του. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε πως η ρομποτική χειρουργική παρέχει την πολυτέλεια στον χειρουργό να πραγματοποιήσει την επέμβαση καθιστός, μειώνοντας την κούραση του ίδιου και βοηθώντας τον εξαιρετικά σε πολύωρες και απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η χρήση του Ρομπότ στη γενική χειρουργική εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, μεγιστοποιώντας για τον ασθενή τα οφέλη.

Σε επεμβάσεις που χρειάζονται ειδικοί χειρισμοί, η χρήση του ρομπότ γίνεται ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ώστε το χειρουργείο να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά. Οι πλέον κοινές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οι οποίες σήμερα πραγματοποιούνται ρομποτικά είναι αυτές της νοσογόνου παχυσαρκίας, της αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου, της χολοκυστεκτομής, της αντιμετώπισης γυναικολογικών παθήσεων, της αποκατάστασης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της χειρουργικής του προστάτη, της ενδοκρινικής χειρουργικής, και της αποκατάστασης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Το ρομπότ χρησιμοποιείται επιπλέον και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες όπως στη Γυναικολογική Χειρουργική, την Ουρολογική Χειρουργική, την Καρδιοχειρουργική και τη Θωρακοχειρουργική.

Το χειρουργικό σύστημα DaVinci Xi

Το χειρουργικό σύστημα DaVinci είναι το πρώτο το οποίο εγκρίθηκε από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση ρομποτικών επεμβάσεων. Η σχεδίαση του ξεκίνησε το 1995 και πλέον χρησιμοποιείται με επιτυχία σε εκατοντάδες νοσοκομεία παγκοσμίως. Πρόκειται για μία κονσόλα στην οποία κάθεται ο χειρουργός, έχοντας μπροστά του μία οθόνη με τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.

Κινώντας ο χειρουργός τους ειδικούς μοχλούς κατευθύνει τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ, στους οποίους βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία και το ενδοσκόπιο, τοποθετημένα πάνω από τον ασθενή. Ο ενδοσκοπικός πύργος ελέγχου περιλαμβάνει δύο βίντεο κάμερες, ένα σύστημα αυτόματης ρύθμισης της εικόνας, video monitor με υψηλή ευκρίνεια καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες συσκευές.

Η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια και ακρίβεια στη χειρουργική πρακτική. Σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των σωστών αποτελεσμάτων είναι η ειδική εκπαίδευση του χειρουργού καθώς και η εμπειρία του στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Φώτης Αρχοντοβασίλης - MD, PhD, FACS, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής 6ης Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.oxeirourgos.gr ή καλέστε στο τηλέφωνο: 2106025067,  6974 442532.

banner

banner1220x365