Τι είναι η αχαλασία οισοφάγου και σε τι διαφέρει από τη διαφραγματοκήλη;

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

Άγνωστης αιτιολογίας η αχαλασία οισοφάγου ή διαφορετικά ιδιοπαθής μέγα οισοφάγος είναι μια ασθένεια του οισοφάγου στην οποία παρουσιάζεται έλλειψη περισταλτισμού και χάλασης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα κατά την κατάποση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  τη διάταση του οισοφάγου.

Στα αρχικά στάδια  έχουμε δυσκαταποσία, η οποία αρχικά εμφανίζεται περισσότερο στα υγρά παρά στα στερεά. Μερικοί ασθενείς προωθούν την τροφή στο στομάχι πίνοντας μεγάλες ποσότητες υγρών, με το χρόνο η δυσφαγία γίνεται μόνιμη. Οι αναγωγές είναι συχνές και ως αποτέλεσμα έχουμε την εμφάνιση νυχτερινού βήχα και αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τρεις είναι οι επιπλοκές οι οποίες ταλαιπωρούν τους ασθενείς στην περίπτωση της αχαλασία του οισοφάγου. Αυτές είναι:

  • Οι τοπικές φλεγμονές,
  • ο καρκίνος του οισοφάγου,
  • οι επιπλοκές από το αναπνευστικό.

Η θεραπεία ενδείκνυται, όταν κάθε συντηρητικό μέσο αποτύχει. Η κλασική χειρουργική θεραπεία που σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά είναι η εξωβλεννογόνια καρδιομυοτομή κατά Heller, δηλαδή, η επιμήκης μυοτομή των τελευταίων 6 έως 8 εκατοστών του οισοφάγου μέχρι την καρδιοοισοφαγική συμβολή.

Οι διαφραγματοκήλες

Διαφραγματοκήλη ορίζουμε την πρόπτωση ενδοκοιλιακού σπλάχνου, συνήθως του στομάχου, μέσα από το οισοφαγικό τρήμα στον θώρακα. Χωρίζονται σε παραοισοφαγοκήλη και ολισθένουσα..

Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα είναι ήπια. Προϊόντος όμως του χρόνου εμφανίζονται πόνος στο στομάχι, πόνος στο στήθος, βράχνιασμα φωνής, έμετοι και δυσφαγία.

Ο συνηθέστερος, σύγχρονος τρόπος διάγνωσης είναι η γαστροσκόπηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακτινολογικός έλεγχος και αξονική τομογραφία.

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται, όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη και τα συμπτώματα έντονα. Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η θολοπλαστική κατά Nissen. Το χειρουργείο γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 24 με 48 ώρες.

Νίκος Κουτσογούλας MD, Γενικός Χειρουργός. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.nikoskoutsogoulas.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 211 4094912.

banner

banner1220x365