Αχαλασία Οισοφάγου: Πόσο μπορεί να σας βοηθήσει η Ρομποτική Μυοτομή Heller;

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Η Αχαλασία του Οισοφάγου ή αλλιώς ο Καρδιόσπασμος είναι μία πρωτοπαθής κινητική διαταραχή του συγκεκριμένου οργάνου.

Χαρακτηρίζεται από απουσία περισταλτικών κινήσεων στο τμήμα του οισοφάγου, που αποτελείται από λείες μυϊκές ίνες (τα κατώτερα 2/3 του σώματος) και από ατελή χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μετά από την κατάποση. Πρόκειται για σπάνια νόσο η οποία μπορεί να παρουσιαστεί και στα δύο φύλα και αφορά κυρίως τις ηλικίες από 25 και άνω.

Οι αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι άγνωστες και το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι σχετίζονται για την εμφάνισή της  γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δυσφαγία (82-100%), τόσο στις στερεές όσο και στις υγρές τροφές, η παλινδρόμηση (56-97%), η απώλεια βάρους (30-91%), το θωρακικό άλγος (17-95%) και ο οπισθοστερνικός καύσος (27-42%).

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις Αχαλασίας του Οισοφάγου, ο ιατρός σας θα συστήσει Οισοφαγομυοτομή, δηλαδή διατομή των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου ώστε να ανακουφιστεί ο σπασμός του κατώτερου οισοφάγου (αδυναμία χαλάρωσης = αχαλασία). Η Ρομποτική Μυοτομή Heller αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω 5 μικρών οπών 0,5-1,5 cm, με χρήση ρομποτικού συστήματος το οποίο διευκολύνει σημαντικά τους εγχειρητικούς χειρισμούς και ιδιαίτερα την ενδοκοιλιακή συρραφή.

Κατά τη Ρομποτική Μυοτομή, ο χειρουργός,  αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη την κοιλιά. Στη συνέχεια θα κινητοποιήσει τον κατώτερο οισοφάγο και τον ανώτερο στόμαχο και θα κόψει με ρομποτικό μονοπολικό εργαλείο μεγάλης ακρίβειας τις ίνες των μυϊκών στρωμάτων του οισοφάγου.

Στη συνέχεια θα διαχωρίσει το λιπώδες τμήμα μεταξύ στομάχου και σπληνός με μεγάλη προσοχή διότι στη θέση αυτή υπάρχουν αρκετές φλέβες. Στη ρομποτική τεχνική, η φάση αυτή διεκπεραιώνεται με ασφάλεια είτε με ρομποτικό ψαλίδι υπερήχων, είτε με χρήση αρθρωτής, διπολικής διαθερμίας Vessel Sealer. Έπειτα ο χειρουργός διπλώνει τον στόμαχο μπροστά από τον οισοφάγο (Μερική Θολοπλαστική κατά Dor) δημιουργώντας ένα σφιγκτηριακό αντιπαλινδρομικό μηχανισμό που συντηρεί και τη μυοτομή. Μετά τον τελικό έλεγχο της κοιλίας, το τραύμα της οπτικής συρράπτεται με ισχυρό ράμμα και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Εκτελεστικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής  SEERSS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.savashiridis.com ή καλέστε στα  2107257522 και 2107290673.

banner

banner1220x365