Λαπαροσκοπική αποκατάσταση για κήλες του κοιλιακού τοιχώματος με νεότερης τεχνολογίας πλέγματα

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Οι κήλες αφορούν διογκώσεις στην περιοχή όπου αδυναμεί το κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να είναι μικρές σε δίασταση μέχρι αρκετά μεγάλες. Η διόγκωση αυτή μπορεί να υπάρχει συνέχεια ή η κήλη να υποχωρεί μέσα στην κοιλιά σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή να είναι ανατασσόμενη. Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος ή κοιλιοκήλες περιλαμβάνουν τις ομφαλοκήλες, τις επιγαστρικές, τις μετεγχειρητικές και τις κήλες Spiegel. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι δυνατό να εμφανίσουν κάποια ομφαλοκήλη ή άλλη κοιλιοκήλη με προδιαθεσικούς παράγοντες την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, αναπνευστικά προβλήματα συνοδευόμενα από βήχα. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί χειρουργείο και η κήλη σχηματίζεται σε έδαφος προηγούμενης τομής τότε μιλάμε για μία μετεγχειρητική κήλη.

Ποιες είναι οι επιπλοκές μιας κοιλιοκήλης;

Πέρα από αισθητικούς λόγους με την παρουσία της διόγκωσης στο τοίχωμα,  ασθενείς με μία τέτοιου τύπου κήλη μπορεί να παραπονεθουν για ευαισθησία στην περιοχή ειδικά όταν προσπαθούν να σπρώξουν την κήλη μέσα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει περισφιγμένη η κήλη και να μην ανατάσσεται αλλά και να προκαλέσει στον ασθενή ναυτιές, εμέτους λόγω απόφραξης και ίσως καί βλάβη στο έντερο λόγω στραγγαλισμού του στο συγκεκριμένο σημείο οπότε σε εκείνη την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν επείγον χειρουργικό περιστατικό.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης και γενικά της κοιλιοκήλης;

Η αντιμετώπιση των κηλών είναι χειρουργική. Εάν πρόκειται για μία πολύ μικρή ομφαλοκήλη ενδύκνειται και η ανοιχτή μέθοδος. Σε αυτην την περίπτωση γίνεται μία μικρή τομή πάνω ή κάτω από την κήλη και το χάσμα ενισχύεται με χρήση κατάλληλου πλέγματος. Όμως γενικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης και λιγότερο επίπονη για τον ασθενή είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος. Σε αυτήν την περίπτωση μέσω μικρών τομών εισέρχεται μία κάμερα μέσα στην κοιλιακή χώρα και με χρήση κατάλληλων εργαλείων τοποθετείται το ιδανικό πλέγμα για την κάθε περίπτωση στο εσωτερικό μέρος του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη μέρα της επέμβασης.

Υπάρχουν διαφορετικού είδους πλέγματα;

Υπάρχουν πολλών ειδών πλέγματα και πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο ανάλογα με την περίπτωση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην δημιουργία νέας γενιάς πλεγμάτων. Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης ομφαλοκήλης και γενικά κοιλιοκήλης το πλέγμα που επιλέγεται συνήθως είναι διπλής όψεως, δηλάδή μία όψη που αποτελείται από μή απορροφήσιμο υλικό και την αλλή από απορροφήσιμο υλικό. Αυτό συμβαίνει διότι η μία πλευρά του πλέγματος έρχεται σε επαφή με το λεπτό έντερο μέσα στην κοιλιακή χώρα και πρέπει το πλέγμα να μην δημιουργήσει κάποια επιπλοκή κατά την επαφή. Στα νεότερης γενιάς διπλής όψεως πλέγματα ανήκουν και τα εκπτυσσόμενα πλέγματα που μέσω ενός ειδικού μηχανισμού εκπτύσσονται μέσα στην κοιλιακή χώρα για άριστη τοποθέτηση τους χωραταξικά και με ακρίβεια. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών με μετακίνηση του πλέγματος.

Info: 

Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS, είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική. Εχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί στο Λονδίνο καθώς και σε ΗΠΑ και Γαλλία. Πλέον εργάζεται στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει το Thessaloniki Surgical Oncology Clinic και το Thessaloniki Gallbladder Clinic στα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση Consultant (Χειρουργού Διευθυντή NHS) στην Αγγλία. Έχει βραβευθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, η Ιαπωνική Εταιρία Χειρουργικής Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων και η LAP Research UK.

Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.alexgiakoustidis.gr

banner

banner1220x365