Έρευνα: Η άσκηση απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022

Mια ακόμη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας, καταδεικνύοντας ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η απομάκρυνση από τον καθιστικό τρόπο ζωής, συμβάλλουν στη μείωση του καρκίνου του μαστού.

Τι έδειξε η έρευνα

Αναλυτικότερα, ερευνητές, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μπριγκίντ Λιντς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου του αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου στη Βικτόρια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες 54.452 δεν είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες είχαν, κυρίως τοπικό.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα/κινητικότητα τουλάχιστον τις τρεις μέρες της εβδομάδας σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού και 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά.

Στον αντίποδα, ο μεγάλος χρόνος καθιστικής ζωής σχετιζόταν με κατά 104% μεγαλύτερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (είναι δύσκολα θεραπεύσιμος και έχει πιο δυσμενή πρόγνωση).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν πλέον «βάσιμες ενδείξεις» πως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθιστικού χρόνου, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό συνιστάται ως μέτρο πρόληψης.

banner

banner1220x365