Γονιμότητα: Ποια ροφήματα μειώνουν τις πιθανότητες κύησης;

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022

Μπορούν τελικά η καφεΐνη και το αλκοόλ να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών υπογονιμότητας των γυναικών; Νεότερη ανασκόπηση μελετών καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και λαμβάνουν θεραπείες για την υπογονιμότητα δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επιπλοκές της καφεΐνης. Ωστόσο, θα πρέπει  να είναι προσεκτικές με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερευνητική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, δε διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της εγκυμοσύνης ή του ποσοστού ζωντανών γεννήσεων μετά από θεραπείες γονιμότητας.

Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ δεν κρίθηκε τόσο αθώα, καθώς συσχετίστηκε με μειωμένο ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από θεραπείες γονιμότητας, όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από 84 γραμμάρια (περίπου δηλαδή 7 τυποποιημένα ποτά).

Την ίδια προσοχή, όμως, θα πρέπει να δείξουν και οι άντρες, καθώς η εβδομαδιαία ποσότητα αλκοόλ που ξεπερνούσε τα 84 γραμμάρια, συσχετίστηκε με μειωμένο ποσοστό ζωντανών γεννήσεων μετά από θεραπείες γονιμότητας στις γυναίκες.

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην ανάλυση, συμπεριλήφθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες (συνολικά 7 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης και 9 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ) που αφορούσαν σε 26.922 γυναίκες ή/και τον/την σύζυγό τους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας. Όλες οι μελέτες είχαν δημοσιευτεί πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αλκοόλ, η πιθανότητα επίτευξης της εγκυμοσύνης μετά από θεραπεία γονιμότητας μειώθηκε κατά 7% για τις γυναίκες που κατανάλωναν 84 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα και, αντίστοιχα, η πιθανότητα επίτευξης ζωντανού τοκετού μειώθηκε κατά 9% για τους άνδρες που κατανάλωναν 84 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα.

«Τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη γονιμότητα. Αλλά το πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί», επισημαίνει ο συγγραφέας Δρ. Yufeng Li, από το Νοσοκομείο Tongji, στην Κίνα.

banner

banner1220x365