Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στις μαστογραφίες

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Τόσο ο τρόπος όσο και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό μιας κακοήθειας στους μαστούς, είναι μείζονος σημασίας για την εξέλιξη της πορείας της υγείας των γυναικών.

Σήμερα, η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελεί την κορυφαία εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Πλέον, με τη διαδικασία της τομοσύνθεσης είναι δυνατό να απεικονιστεί σε 3D μορφή το στήθος εξασφαλίζοντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση;

Πρόκειται για μία τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης του μαστού, που δίνει τη δυνατότητα λήψης εικόνων μεγάλης ευκρίνειας από διαφορετικές γωνίες σε μία και μόνο σάρωση. Οι εικόνες αυτές αναλύονται σε λεπτές τομές υψηλής ανάλυσης και όλες μαζί δημιουργούν την τρισδιάστατη απεικόνιση του στήθους.

Έτσι είναι σίγουρη η εξάλειψη προβλημάτων όπως επιποροβολές γειτονικών δομών ή θόρυβος και ο γιατρός είναι σε θέση να κάνει ακριβέστερη διάγνωση απ’ ότι με τις παραδοσιακές μεθόδους μαστογραφίας. Αναφορικά με την ίδια τη διαδικασία της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση παραμένει η ίδια όπως και στη συμβατική ψηφιακή, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.

Η εξέλιξη της μαστογραφίας τα τελευταία χρόνια

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η μαστογραφία είναι το κύριο όπλο της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αφού εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό του ακόμα και σε αρχικό στάδιο. Το γεγονός αυτό την καθιστά απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά από κάθε γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της.

Τα πρώτα χρόνια η μαστογραφία γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο τελευταία η ψηφιακή μαστογραφία έχει αποδείξει έμπρακτα τη σημαντική υπεροχή της, καθώς παρέχει εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια και καλή απεικόνιση ακόμα και στους πυκνούς μαστούς, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος διάρκειας της εξέτασης αλλά και η έκθεση της γυναίκας στην ακτινοβολία. Επιπλέον, οι εικόνες που παρέχει αποθηκεύονται με ευκολία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο, στην παραδοσιακή και στην ψηφιακή μαστογραφία, η απεικόνιση είναι δισδιάστατη και αυτό σε ένα βαθμό περιορίζει τον εντοπισμό παθολογιών καθώς η αποτύπωσή τους στο φιλμ ή στον ψηφιακό ανιχνευτή εξαρτάται από τη συνολική εξασθένηση της ακτινοβολίας, που προκύπτει από το σύνολο των δομών που βρίσκονται πάνω και κάτω από την παθολογία. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα την λανθασμένη διάγνωση ευρημάτων σε πυκνούς μαστούς.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μία νέα εξέλιξη στην ψηφιακή μαστογραφία που παρέχει ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα: Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση (Digital Breast Tomosynthesis).

Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης Ευρωκλινικής Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6438070 ή στο 6946460688.

banner

banner1220x365