Η πανδημία λειτούργησε ανασταλτικά για τους προληπτικούς ελέγχους μαστού – Σοκάρουν οι προβλέψεις των ειδικών

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

Δυστυχώς η πανδημία φαίνεται να λειτούργησε επιβαρυντικά για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, καθώς μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ φανέρωσε καθυστερήσεις στις θεραπείες του καρκίνου του μαστού, εξαιτίας της πίεσης που δημιουργήθηκε στο αμερικάνικο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των μαστογραφιών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 80%, ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού παρουσίασαν καθυστερήσεις στη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι θεραπείες χημειοθεραπείας.

Η μεγαλύτερη μείωση στα ραντεβού παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς προτεραιότητα σε όλα τα συστήματα υγείας δόθηκε στους ασθενείς με Covid.

Στις ΗΠΑ ορισμένα νοσοκομεία απαγόρευσαν τις εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της επέλασης του κορωνοϊού.

Η χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού καθυστέρησαν επίσης για ορισμένους ασθενείς.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγες και οι γυναίκες που προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο του κορωνοϊού, απέφευγαν τις εξετάσεις στα νοσοκομεία που δεν ήταν απολύτως αναγκαίες.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την άνοιξη του 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σοκάρουν οι προβλέψεις των ειδικών

Η ομάδα προβλέπει ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 2.500 περίπου θανάτους από καρκίνο του μαστού έως το 2030, δείχνοντας αύξηση 0,52% τα επόμενα 10 χρόνια.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θάνατοι θα διπλασιάζονταν εάν οι έλεγχοι και οι θεραπείες καθυστερούσαν για ένα ολόκληρο έτος αντί για έξι μήνες.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής αλλά και κατ’ επέκταση όλου του κόσμου θα πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο και την ενημέρωση των γυναικών που δεν μπόρεσαν να κάνουν εξετάσεις μαστογραφίας εξαιτίας της πανδημίας.

banner

banner1220x365