Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα της πρόληψης εντός της παγκόσμιας γυναικείας κοινότητας, καθώς πλέον, υπάρχουν επαρκή δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου συνδέεται με υψηλά ποσοστά ίασης.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της, γεγονός που υπογραμμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σχετίζονται τόσο με τον καθημερινό τρόπο ζωής μιας γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κ.λπ.), όσο και με την κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου που χρήζουν διερεύνησης από ειδικό είναι ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος, έκκριση υγρού από τη θηλή, χωρίς ωστόσο η εμφάνιση κάποιων εξ αυτών των συμπτωμάτων να μεταφράζεται απαραίτητα σε καρκίνο του μαστού.

Πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

  • Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα
  • Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό
  • Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις

Η μαστογραφία αποτελεί το σημαντικότερο ίσως, διαγνωστικό εργαλείο  που υπάρχει στην «φαρέτρα» της ιατρικής επιστήμης, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών.

Όταν υπάρχει συγγενής α΄ βαθμού με καρκίνο του μαστού, ανάλογα με το πότε ανέπτυξε καρκίνο το συγγενικό μας πρόσωπο, μπορούμε να προβούμε σε μαστογραφία και 10 έως και 15 χρόνια νωρίτερα.

Ειδικά στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού συνιστάται από πολύ νεαρή ηλικία η διενέργεια υπερηχογραφήματος.

Η σημασία του ειδικού για το μαστό

Εμμένοντας στο κομμάτι της πρόληψης θα πρέπει πλέον να γίνει συνείδηση στο γυναικείο πληθυσμό ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει φροντίσει να βρει έναν ειδικό γιατρό για το μαστό, ιδανικά πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτός ο γιατρός θα αναλάβει να την καθοδηγήσει και στο πώς πρέπει να γίνεται η πρόληψη.

banner

banner1220x365