Σήμερα η επιστήμη διαθέτει πολλά όπλα κατά του καρκίνου του μαστού

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019

Ο μαστός εκτός από σύμβολο της θηλυκότητας είναι και ένα πολύπλοκο όργανο στο οποίο εμφανίζονται πολλές και ποικίλες ασθένειες, από καλοήθεις όγκους και φλεγμονές μέχρι καρκίνο.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες και αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι η λέξη κλειδί είναι η πρόληψη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η έγκυρη διάγνωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας του μαστού. Σήμερα κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία, καθώς και υπερηχογράφημα, κάθε χρόνο μετά τα σαράντα της έτη, να αυτοεξετάζεται μια φορά το μήνα και να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μια φορά το χρόνο.

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού είναι πολύ συχνές και αποτελούν τον κανόνα. Μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει κύστη, λίπωμα, ινοαδένωμα, αποτιτανώσεις, επειδή όμως, πάντα, ενέχει ο κίνδυνος της εμφάνισης καρκίνου στο γυναικείο μαστό, οι προληπτικές εξετάσεις, αλλά και η ριζική αντιμετώπιση, οποιασδήποτε αλλοίωσης είναι μονόδρομος για κάθε γυναίκα.

Σήμερα, η Ιατρική Επιστήμη έχει στη “φαρέτρα” της, πολλαπλές διαγνωστικές και πρακτικές επιλογές, που απαιτούν τη συνεργασία ομάδας ειδικών, για την ορθολογική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού.

Η χειρουργική συμβολή στην αντιμετώπιση, πάντα σε συνεργασία με ομάδα άλλων ειδικοτήτων, λειτουργεί είτε επιβοηθητικά στη λήψη βιοψιών, είτε θεραπευτικά, με την εκτέλεση μερικών ή ολικών μαστεκτομών και λεμφαδενικού καθαρισμού.

Νίκος Κουτσογούλας MD, Γενικός Χειρουργός. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.nikoskoutsogoulas.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 211 4094912.

banner

banner1220x365