Ποιο είναι το κλειδί για να νικηθεί ο καρκίνος του μαστού κατά κράτος;

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ενώ στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες κι αυτό πλέον μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Το κλειδί για να κερδηθεί ο καρκίνος είναι η έγκαιρη διάγνωση και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η πρόληψη είναι ζωογόνου σημασίας.

Πρόκληση αποτελεί να αφουγκραστεί η γυναίκα νωρίς το σώμα της μιας και τα πρώτα σημάδια δεν είναι εύκολα αντιληπτά.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές", λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. "Μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν γίνει το πρόβλημα μεγάλο και προκαλέσει φυσική αλλαγή".

Αλλά οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Πρέπει επίσης οι γυναίκες να είναι ενεργές και προσεκτικές πριν και μεταξύ των εξετάσεων, μιας και γεγονός είναι πως το 40% των ασθενών με καρκίνο του μαστού ανακάλυψαν κάποιο σύμπτωμα ανάμεσα σε δύο προγραμματισμένες μαστογραφίες.

Κάποια σημάδια που πρέπει να προσέχει κάθε γυναίκα και να τα εξετάζει άμεσα είναι:

  1. Δερματική εσοχή: Οποιοδήποτε νέο βαθούλωμα στο στήθος, πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Ψάξτε για εσοχές στο δέρμα, παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με ένα λακκάκι στο μάγουλό σας.
  2. Φλούδα πορτοκαλιού: Μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, όπου το στήθος διογκώνεται και το δέρμα παίρνει μια σχεδόν ανώμαλη εμφάνιση - όπως η φλούδα πορτοκαλιού.
  3. Ανεστραμμένη θηλή: Εκτός από τα ογκίδια, οι ανωμαλίες των θηλών είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Να είστε προσεκτικές αν δείτε μια ανεστραμμένη θηλή, δηλαδή, αν η θηλή κοιτούσε προς τα έξω και ξαφνικά αλλάζει και κοιτάει προς τα μέσα. Ομοίως, εάν μια θηλή αλλάζει ξαφνικά κατεύθυνση, δείτε έναν μαστολόγο.
  4. Έκκριση υγρών από τις θηλές: Η έκκριση υγρών από μία από τις θηλές σας, ειδικά αν είναι αιματηρή, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού.

banner

banner1220x365