Κάποιοι καρκίνοι είναι πιο… φιλικοί για τις γυναίκες

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Το αδύνατο φύλο αποδεικνύεται πιο ισχυρό έναντι κάποιων θεραπειών, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν πώς αντιδρούν άνδρες και γυναίκες σε κάποια ογκολογικά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν η χημειοθεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, την πιο συχνή και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, είναι πιο αποτελεσματική στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ηαμερικανική μελέτη αποκαλύπτει τη διαφορετική βιολογική (μοριακή) βάση ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι που εξηγεί τη διαφορετική ανταπόκριση στην αντικαρκινική θεραπεία και δείχνει ότι στο μέλλον οι θεραπείες θα πρέπει να διαφοροποιούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη επιβίωση.

Οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο όσον αφορά τη συχνότητα όσο και την έκβαση διαφόρων ασθενειών, από τις καρδιαγγειακές ως το άσθμα και τον καρκίνο. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σε αρκετές μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται και πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και το γλοιοβλάστωμα είναι ένα από αυτά τα είδη καρκίνου.

Το γλοιοβλάστωμα, που είναι μία αρκετά επιθετική μορφή τη νόσου, σκοτώνει περίπου τους μισούς ασθενείς μέσα σε 14 μήνες από τη διάγνωσή του. Ο εν λόγω καρκίνος διαγιγνώσκεται σχεδόν σε διπλάσιους άνδρες από ό,τι γυναίκες, συνήθως σε ηλικία άνω των 50 ετών. Η συνήθης αντιμετώπισή του είναι επιθετική, μέσω χειρουργικής αφαίρεσης του εγκεφαλικού όγκου, η οποία ακολουθείται από χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες. Όμως συχνά τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με συνέπεια οι περισσότεροι όγκοι να επανεμφανίζονται στους ασθενείς μέσα σε έξι περίπου μήνες.

Οι ερευνητές  διαπίστωσαν πως οι γυναίκες δείχνουν πιο σημαντική και σταθερή υποχώρηση των όγκων μετά τη χημειοθεραπεία, ενώ οι άνδρες δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά. Μελετώντας το γενετικό «προφίλ» των όγκων, οι ερευνητές βρήκαν ανάμεσα στα δύο φύλα μεγάλες γενετικές διαφορές στους καρκινικούς όγκους τους, οι οποίες καθορίζουν και τη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης που είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες.

Και αν οι ορμόνες είναι οι βασικές πρωταγωνίστριες στην εκδήλωση ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, φαίνεται πως στο γλοιοβλάστωμα δεν διαδραματίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Τώρα οι ερευνητές αναμένεται να ξεχωρίζουν το ανδρικό από το γυναικείο γλοιοβλάστωμα κα να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας διαφορετικά για τα δύο φύλα.

banner

banner1220x365