Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Δώστε ραντεβού με την πρόληψη, ραντεβού με την ίδια τη ζωή

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, μεταδίδοντας το μήνυμα της πρόληψης από άκρη σε άκρη του πλανήτη, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού συνδέεται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ίασης.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως και υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της, γεγονός που υπογραμμίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σχετίζονται τόσο με τον καθημερινό τρόπο ζωής μιας γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κ.λπ.), όσο και με την κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου που χρήζουν διερεύνησης από ειδικό είναι ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος, έκκριση υγρού από τη θηλή, χωρίς ωστόσο η εμφάνιση κάποιων εξ αυτών των συμπτωμάτων να μεταφράζεται απαραίτητα σε καρκίνο του μαστού.

Πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Ο τακτικός έλεγχος των μαστών έχει αποδειχθεί  κυριολεκτικά σωτήριος, καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός μιας κακοήθειας θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής σε ένα στάδιο, κατά το οποίο η ασθένεια είναι ακόμα διαχειρίσιμη και, τελικά, ιάσιμη.

Τα όπλα στη φαρέτρα για την πρόληψη του καρκίνου  του μαστού είναι:

 η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών, η  κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό και τέλος, η σωστή αυτοεξέταση.

Η μαστογραφία αποτελεί το σημαντικότερο ίσως, διαγνωστικό εργαλείο  που υπάρχει στην «φαρέτρα» της ιατρικής επιστήμης, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών.

Όταν υπάρχει συγγενής α΄ βαθμού με καρκίνο του μαστού, ανάλογα με το πότε ανέπτυξε καρκίνο το συγγενικό μας πρόσωπο, μπορούμε να προβούμε σε μαστογραφία και 10 έως και 15 χρόνια νωρίτερα.

Ειδικά στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού συνιστάται από πολύ νεαρή ηλικία η διενέργεια υπερηχογραφήματος.

Η σημασία του ειδικού για το μαστό

Εμμένοντας στο κομμάτι της πρόληψης, θα πρέπει πλέον να γίνει συνείδηση στο γυναικείο πληθυσμό ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει φροντίσει να βρει έναν ειδικό γιατρό για το μαστό, ιδανικά πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτός ο γιατρός θα αναλάβει να την καθοδηγήσει και στο πώς πρέπει να γίνεται η πρόληψη.

Στις 25 Οκτωβρίου δώστε ραντεβού με την πρόληψη, δώστε ραντεβού με την ίδια τη ζωή!

banner

banner1220x365