Έρευνα: Γιατί ονειρευόμαστε πιο συχνά τον χειμώνα;

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023

Oι αλλαγές στη θερμοκρασία και στο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμούνται περισσότερο και ειδικότερα στη φάση REM, όπου βλέπουν όνειρα, φανερώνουν τα αποτελέσματα μιας νέας, γερμανικής, επιστημονικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο  περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Neuroscience».

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite και της Κλινικής Ύπνου του Νοσοκομείου St.Hedwig του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Κουντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση μελέτησαν 188 ανθρώπους, τον ύπνο και τα όνειρά τους στις διαφορετικές εποχές του έτους.

«Η εποχικότητα είναι εξαπλωμένη σε κάθε έμβιο όν σε αυτόν τον πλανήτη»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου ήταν κατά μέσο όρο περίπου μία ώρα περισσότερος τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Επίσης, ο χρόνος του ύπνου στη φάση REM (Rapid Eye Movement - Ταχεία Κίνηση Ματιών), όταν οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν ζωντανά όνειρα, βρέθηκε να είναι 30 λεπτά περισσότερος τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι.

Ο φυσιολογικός ύπνος ξεκινά με διαδοχικά στάδια μη-REM ύπνου και ακολουθούν περίοδοι ύπνου REM, συνήθως με ενδιάμεσα διαλείμματα.

«Η εποχικότητα είναι εξαπλωμένη σε κάθε έμβιο όν σε αυτόν τον πλανήτη. Η μελέτη μάς δείχνει ότι η αρχιτεκτονική του ανθρώπινου ύπνου διαφέρει σημαντικά από εποχή σε εποχή σε έναν ενήλικο πληθυσμό που ζει σε ένα αστικό περιβάλλον.

Γενικά, οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν στην εκάστοτε εποχή τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και του χρονισμού τους, μεταξύ άλλων αναπροσαρμόζοντας τα σχολικά και εργασιακά προγράμματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται τις ανάγκες ύπνου της κάθε εποχής», δήλωσε ο Κουντς.

banner

banner1220x365