Σε σύγχρονη μάστιγα εξελίσσεται η παχυσαρκία: Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023

Μια ζοφερή εικόνα για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζουν οι ειδικοί, καθώς με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία αναμένεται έως το 2035 το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων παγκοσμίως να υπερβεί το 50%.

Πιο συγκεκριμένα, ο άτλας για το 2023 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία προβλέπει ότι το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται ιδιαιτέρως γρήγορα μεταξύ των παιδιών και στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έκθεσης.

Χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία αυτά «σαφή προειδοποίηση», η Λουίζ Μπάουρ, η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής χρειάζεται να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας σε αριθμό τα 208 εκατομμύρια αγόρια και τα 175 εκατομμύρια κορίτσια ως το 2035.

Κοινωνικό κόστος

Το κόστος για την κοινωνία είναι σημαντικό λόγω επιπτώσεων στην υγεία που είναι συνδεδεμένες με την παχυσαρκία, τόνισε η ομοσπονδία και εξήγησε πώς αυτό «μεταφράζεται» σε πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2035, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι δεν επιρρίπτουν την ευθύνη στο άτομο, αλλά ζητούν να εστιαστεί η προσοχή σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται στις καταστάσεις αυτές.

Η έκθεση συμπεραίνει επίσης ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις παχυσαρκίας τα ερχόμενα χρόνια είναι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και την Αφρική.

banner

banner1220x365