Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Εξάμηνη εξέταση στους ενήλικες συστήνει ο ΠΙΣ

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, στοχεύοντας στην αφύπνιση του πληθυσμού αναφορικά με τα συμπτώματα της πάθησης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της ρύθμισης του διαβήτη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.  Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης είναι "Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, Δράσε έγκαιρα" και έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός της νόσου αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, πάνω από 280.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης, πάσχουν από διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Η.ΔΙ.Κ.Α., οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2023, φτάνουν τους 1.193.003 άτομα και ένα επιπλέον 50%, πάσχει αλλά δεν το γνωρίζει.

Ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει την 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία.

Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία!

Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης). Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.

banner

banner1220x365