Τα 3 ένοχα τρόφιμα για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο

Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019

Μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ESMO (European Society for Medical Oncology) για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, στη Βαρκελώνη, αναδεικνύει ποια συστατικά της μεσογειακής διατροφής έχουν το μεγαλύτερο όφελος για το παχύ έντερο. Αυτά είναι:

  • τα ψάρια,
  • τα φρούτα και
  • η απουσία αναψυκτικών.

Όπως ανάφεραν οι ομιλητές καθεμιά απ’ αυτές τις τρεις επιλογές σχετίζονται με πάνω από 30% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης προχωρημένης προκαρκινικής αλλοίωσης στο παχύ έντερο, συγκριτικά με άτομα που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Μεταξύ όσων εφάρμοζαν αυτούς τους τρεις κανόνες, το όφελος ήταν σχεδόν 80% μείωση του κινδύνου των προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Ενώ η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, ο εντοπισμός των στοιχείων της δίαιτας που είναι πιο επωφελής, δεν είναι εύκολη.

Οι ερευνητές, μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόηση, κατάφεραν να εντοπίσουν ορισμένα στοιχεία.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών, πουλερικών καθώς επίσης και με βάση την αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά – ως γνωστόν τα μονοακόρεσα λιπαρά είναι υψηλά στη μεσογειακή διατροφή λόγω της κατανάλωσης του ελαιολάδου. Από την άλλη μεριά, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μικρή μόνο κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο πιστά τηρούσε κανείς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να έχει πολύποδες προχωρημένου σταδίου στο παχύ έντερο.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο εκπρόσωπος του ESMO, Dirk Arnold, από το Ινστιτούτο CUF de Oncologia της Λισαβόνας, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη επιβεβαιώνει με εντυπωσιακό τρόπο την υπόθεση της συσχέτισης των ορθοκολικών πολύποδων με τη διατροφή. Το εύρημα συμβαδίζει με άλλα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τις επιδράσεις, όπως τα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καρυδιών και τα συμπληρώματα της βιταμίνης D. Εν τούτοις, παραμένει ασαφές αν αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με μειωμένη θνησιμότητα. Παρά την έλλειψη αυτής της πληροφορίας, είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην υγεία».

banner

banner1220x365