Οδηγίες για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανθρώπων που εμφανίζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρότι τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου δεν υποφέρουν από προβλήματα με το στομάχι τους. Στις δυτικές χώρες συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης παρουσιάζει το 20-40% του πληθυσμού. Αιτία είναι η κατανάλωση όξινων τροφίμων, η οποία μειώνει τα επίπεδα του pH του στομάχου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός χαλαρού σφιγκτήρα του οισοφάγου, ο οποίος επιτρέπει στα γαστρικά υγρά να παλινδρομούν προς το στόμα, προκαλώντας ναυτία και έμετο. Η αποφυγή της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου έγκειται στην αντιμετώπιση και των δύο παραγόντων.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν: 

1. Τα εσπεριδοειδή. Χυμοί πορτοκαλιού ή λεμονιού είναι πολύ όξινα και θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι ή το αγγούρι. 

2. Τα λιπαρά. Η πέψη των λιπαρών τροφών απαιτεί περισσότερο χρόνο, οπότε στο στομάχι παραμένουν τα οξέα που είναι απαραίτητα για τη χώνευση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για παλινδρόμηση. Πίτσες, σουβλάκια και πατάτες τηγανητές και παγωτά επιδεινώνουν το πρόβλημα.

3. Η ντομάτα. Από τη χωριάτικη σαλάτα και τα κοκκινιστά κρέατα μέχρι τη σάλτσα της πίτσας, η τομάτα είναι παντού το καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά όξινη και η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να αποτελέσει αφορμή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το ίδιο ισχύει και για το τσίλι και τα μπαχαρικά.

4. Τα ποτά. Το αλκοόλ χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο.

5. Την καφεΐνη. Όπως συμβαίνει και με το αλκοόλ, η καφεΐνη, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. 

Εκτός από την προσεκτική επιλογή του φαγητού και του ποτού, όσοι ταλαιπωρούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να τρώνε το βραδινό τους γεύμα αρκετές ώρες πριν από την κατάκλιση και καλό είναι να χρησιμοποιούν αρκετά μαξιλάρια, προκειμένου να βρίσκονται σε ελαφρώς όρθια στάση κατά τον ύπνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα φάρμακα είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά πρέπει να λαμβάνονται για τόσο χρονικό διάστημα όσο κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό και όχι ανεξέλεγκτα.

Όλες αυτές οι τροποποιήσεις αφορούν στην αντιμετώπιση ενός από τους δύο παράγοντες που προκαλούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η δεύτερη έγκειται στη διόρθωση του χαλαρού σφιγκτήρα του οισοφάγου, η οποία είναι αποκλειστικά χειρουργική.

banner

banner1220x365