Η λήψη στατινών δεν επηρεάζει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαβεβαιώνει ότι οι στατίνες δεν επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες, καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά μεταξύ ηλικιωμένων που λαμβάνουν στατίνες και ηλικιωμένων που δεν τις λαμβάνουν. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Katherine Samaras, MBBS, PhD, ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο Αγίου Βικεντίου στην Αυστραλία, μελέτησαν τις αλλαγές στη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες σε 1037 ασθενείς ηλικίας 70-90 ετών που είτε λάμβαναν στατίνες είτε όχι, επί οκτώ χρόνια και διαπίστωσαν ότι οι χρήστες και οι μη χρήστες στατινών βρέθηκαν να έχουν παρόμοιο εγκεφαλικό όγκο και παρόμοιο επίπεδο γνωστικών λειτουργιών στην αρχή της μελέτης, χωρίς να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές δύο χρόνια αργότερα ούτε στον όγκο ούτε στο ρυθμό έκπτωσης της μνήμης τους.

Ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν στατίνες καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης είχαν σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις στη μνήμη και στις γενικές γνώσεις σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ποτέ τους αυτή την κατηγορία φαρμάκων.  Βρέθηκε δηλαδή μια προστατευτική δράση των στατινών στις καρδιακές παθήσεις καθώς και στη μνήμη και τη μάθηση.

Εντωμεταξύ, ένα νέο ενέσιμο φάρμακο που μπορεί να χορηγείται δύο φορές το χρόνο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε άτομα που ήδη λαμβάνουν τη μέγιστη δοσολογία στατίνης αλλά δεν ανταποκρίνονται επαρκώς.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης ORION-10 που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης συντελούν στην συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και βαθμιαία σε αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

banner

banner1220x365