Υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019

Υποχρεωτικός θα είναι από τις αρχές του έτους ο εμβολιασμός για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Όπως εξήγησε σε τηλεοπτική εκπομπή «στο νομοσχέδιο που φέρνουμε για τη Δημόσια Υγεία στις 7 Ιανουαρίου, θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται».

Ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες ο εμβολιασμός των παιδιών πριν την εγγραφή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι προαπαιτούμενο, ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως η Γερμανία,  οι  οποίες προβλέπουν τσουχτερό  πρόστιμο για όσους γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς που αρνούνται να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο της ιλαράς θα τιμωρούνται με πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν. Με τον νόμο, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2022, θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο της ιλαράς για όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Επίσης, υποχρεωτικό θα είναι το ίδιο εμβόλιο για όλους τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων. Έως τον Ιούλιο του 2020 οι γονείς που γράφουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία θα πρέπει να παρέχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί, ή αποδείξεις ότι αυτό δεν είναι δυνατό εξαιτίας κάποιου ζητήματος υγείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου της Γερμανίας, αυτή τη στιγμή περίπου 361.000 παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ίδιο ισχύει για 220.000 ενήλικες.

Πάντως για την απόφαση του ελληνικού υπ. Υγείας  ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ικανοποίηση του ενώ καλεί τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας.

banner

banner1220x365