Υβριδικό τεχνητό πάγκρεας ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με διαβήτη

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Μια νέα εποχή για την καθημερινή ρύθμιση των ασθενών με διαβήτη ανοίγει η χρήση ενός υβριδικού τεχνητού παγκρέατος το οποίο λειτουργεί με αισθητήρα σε συνδυασμό με μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ύπουλη μακροχρόνια ασθένεια, η οποία δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται με την ινσουλίνη και τα καινούργια φάρμακα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αλλά και με την καλή ρύθμισή του. Παράλληλα, η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός και η νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν τις σημαντικότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του διαβητικού. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή ρύθμιση του διαβήτη οδηγεί σε πάρα πολλές επιπλοκές, όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, η νεφρική ανεπάρκεια. Πιστεύεται ότι σε ένα εικοσιτετράωρο παγκοσμίως γίνονται περισσότεροι από 50 ακρωτηριασμοί, περισσότερα από 180 άτομα τυφλώνονται και περισσότερα από 200 άτομα οδηγούνται στο μηχάνημα του τεχνητού νεφρού.

«Με την ανακάλυψη της ινσουλίνης σώθηκαν οι ζωές των διαβητικών. Αυτό ήταν ο πρώτος στόχος. Ο επόμενος στόχος ήταν να επιτύχουμε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου έτσι ώστε να αποφύγουμε τις επιπλοκές του διαβήτη. Ο μελέτες έχουν δείξει ότι η καλή ρύθμιση του σακχάρου μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Σήμερα, λέμε ότι δεν φτάνει μόνο να σώσουμε τις ζωές και να μειώσουμε τις επιπλοκές, αλλά πρέπει να έχουμε άριστη ρύθμιση. Έτσι, εκμεταλλευτήκαμε την τεχνολογία. Το πρώτο βήμα ήταν η ανακάλυψη των αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, όπου η αντλία μιμείται το φυσιολογικό πάγκρεας και χορηγεί την ινσουλίνη στο ασθενή, ο οποίος τρυπιέται τουλάχιστον οκτώ με δέκα φορές για να μετράει το σάκχαρό του.

Το νεότερο επίτευγμα της τεχνολογίας είναι ένας αισθητήρας, τον οποίο τοποθετεί ο ασθενής με διαβήτη στο χέρι του και παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να χρειάζεται να τρυπιέται. Το επόμενο βήμα είναι ο συνδυασμός της χρήσης αυτού του αισθητήρα με την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, μέσω μιας εφαρμογής για κινητό ή για τάμπλετ. Αυτό είναι το υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, το οποίο στην ουσία είναι ένας μηχανισμός, με τον οποίο σταματάει η έγχυση ινσουλίνης, όταν πέφτει το σάκχαρο του ασθενούς και έτσι ο διαβητικός αποφεύγει τις δυσάρεστες επιπλοκές της υπογλυκαιμίας», ανέφεραν οι ειδικοί με αφορμή επιστημονική εκδήλωση που ολοκληρώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

banner

banner1220x365