Σκυλιά εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν τη νόσο Covid-19 με θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020

Πρωτοποριακές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η όσφρηση των σκύλων μπορεί να χρησιμεύσει για την πιο γρήγορη και φερέγγυα ανίχνευση της νόσου Covid-19 μέσω των ούρων  των ανθρώπων, πραγματοποιεί, η ομάδα της καθηγήτριας Anna Hielm-Björkman στην Κτηνιατρική Σχολή του Ελσίνκι.

Η πρώτη φάση αυτών των ερευνών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και τα συμπεράσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς τα εκπαιδευμένα σκυλιά κατάφερναν πράγματι να διακρίνουν τους ασθενείς με Covid-19 από εκείνους που ήταν υγιείς και δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό ή είχαν προσβληθεί αλλά ήταν ασυμπτωματικοί.

Επιπλέον, μυρίζοντας τα διάφορα δείγματα ούρων, αυτά τα σκυλιά ήταν σε θέση να ανιχνεύουν εγκαίρως τα ελάχιστα σημάδια μόλυνσης από τον κορονοϊό: δείγματα ούρων που έδειχναν να είναι αρνητικά στις αναλύσεις με ιατρικά τεστ, «διαγνώστηκαν» από τα σκυλιά ως θετικά. Υποβάλλοντας εκ νέου αυτά τα άτομα στα κλασικά ιατρικά τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχική «διάγνωση» των σκύλων ήταν η σωστή.

«Ανακαλύψαμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκυλιά μπορούσαν να δείχνουν αν ένα άτομο είχε μόλις αρχίσει να μολύνεται από τον κορονοϊό πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τα κλασικά τεστ. Αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό συμπέρασμα, διότι σημαίνει ότι η ευαισθησία των σκύλων είναι μεγαλύτερη από αυτή των σημερινών τεστ», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η Anna Hielm-Björkman. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Φιλανδούς ερευνητές, θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες και δοκιμασίες προκειμένου να υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα.

Η εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση των σκύλων χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον εντοπισμό όπλων και ναρκωτικών, ενώ τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι η όσφρηση των τετράποδων είναι εξίσου αξιόπιστη και στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει με πειράματα πως τα τετράποδα έχουν την ικανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις να «μυρίζουν» τον καρκίνο με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι τα σκυλιά διαθέτουν 220 εκατ. οσφρητικούς υποδοχείς, έναντι μόλις 50 εκατ. της ανθρώπινης όσφρησης. Μια ικανότητα που ενδεχομένως αξιοποιηθεί και σε πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό.

banner

banner1220x365