Σακχαρώδης διαβήτης: Σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για διασωλήνωση σε λοίμωξη με COVID-19

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

Μελέτη δημοσιευμένη πολύ πρόσφατα, στις 19 Μαΐου, στο ιατρικό περιοδικό “Otolaryngology-Head and Neck Surgery” διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν υποβληθεί σε διασωλήνωση, είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό διαβήτη και υψηλότερη μέση ηλικία, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν υποστεί διασωλήνωση. Με βάση τα δεδομένα 486 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν από 1 Μαρτίου έως 8 Απριλίου, βρέθηκε επίσης ότι το ιστορικό διαβήτη, η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο, η δύσπνοια και ο ρυθμός αναπνοής, προβλέπουν την πιθανότητα διασωλήνωσης, μεταξύ των ασθενών με COVID-19.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι το 55,8% των ασθενών ήταν άνδρες και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 30,6 kg/m². Συνολικά, διασωληνώθηκε το 28,4% των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και το 56,5% αυτών των ασθενών τελικά αποδιασωληνώθηκε, ενώ το 15,2% πέθανε και το 28,3% παρέμεινε διασωληνωμένο σε διάμεση παρακολούθηση 19,6 ημερών. Σε σύγκριση με τους μη διασωληνωμένους ασθενείς, οι διασωληνωμένοι είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ηλικία (65 έναντι 57 ετών) και υψηλότερο ποσοστό διαβήτη (40,6% έναντι 29,9%).

Τελικά, η ηλικία, το φύλο, ο αναπνευστικός ρυθμός, ο κορεσμός οξυγόνου, η ύπαρξη διαβήτη και η δύσπνοια, αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες πρόβλεψης της διασωλήνωσης, αλλά μόνο η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν ανεξάρτητη συσχέτιση με την αποδιασωλήνωση.

Το 10% των ασθενών με διαβήτη που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 πεθαίνουν σε μία εβδομάδα

Επιπλέον, μελέτη 1.300 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη Γαλλία το Μάρτιο του 2020 με COVID-19 και διαβήτη, με μέσο όρο ηλικίας 70 ετών και από αυτούς, το 89% είχε διαβήτη τύπου 2, το 3% είχε διαβήτη τύπου 1 και το υπόλοιπο είχε άλλους τύπους διαβήτη, διαπίστωσε ότι 1 στους 10 από αυτούς τους ασθενείς πέθανε εντός 7 ημερών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ενώ 2 στους 10 χρειάζονταν αναπνευστήρα (δηλαδή διασωλήνωση) μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή μορφή νόσησης από COVID-19 σε ασθενείς με διαβήτη, είναι πανομοιότυποι με αυτούς του γενικού πληθυσμού, δηλαδή μεγάλη ηλικία και αυξημένο σωματικό βάρος Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό “Diabetologia”, διαπίστωσε ότι η ύπαρξη διαβητικών επιπλοκών, η ηλικία και ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (δηλαδή το αυξημένο σωματικό βάρος) συσχετίστηκαν με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, όπως και ότι η ύπαρξη μικροαγγειακών και μακροαγγειακών διαβητικών επιπλοκών υπερδιπλασίασαν τον κίνδυνο θνησιμότητας την 7η ημέρα νοσηλείας.

 Άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η ινσουλίνη, όπως και οι άλλες θεραπείες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από COVID-19 και όλες οι αντιδιαβητικές αγωγές πρέπει να συνεχίζονται κανονικά ή και να εντείνονται από τα διαβητικά άτομα.

banner

banner1220x365