Σπάνε κάθε ρεκόρ τα κρούσματα Covid-19. To 2021 αναμένεται το εμβόλιο

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Σε επίπεδα που σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού 24ώρου ο κορονοϊός καθώς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Σε διάστημα 7 ημερών, περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τη στιγμή που τουλάχιστον 15.007.291 έχουν νοσήσει και 617.603 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι συνολικά 32, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.077 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες.

Την ίδια στιγμή οι ερευνητές σημειώνουν «ικανοποιητική πρόοδο» στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να καταστείλει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο ιατρός αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. «Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.

Η εκτίμησή του είναι ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πολίτες θα γίνει στις αρχές του 2021, άποψη που τη μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας πως προτεραιότητα του ΠΟΥ  είναι να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ώστε τα εμβόλια να φθάσουν παντού.  «Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

banner

banner1220x365