Αυξημένα τα κρούσμα και του ιού του Δυτικού Νείλου. Προφυλάξεις και μέτρα για τους πολίτες

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Με αφορμή την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα από τσιμπήματα κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστούν την προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι τα συμπτώματα που δημιουργεί η μόλυνση από τον Ιό Δυτικού Νείλου είναι κοινά με αυτά που προκαλεί η νόσος Covid-19 και η γρίπη και οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι μιας πιθανής μόλυνσης.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος (δαγκώματος) μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης», τονίζεται στην αναφορά του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, παρ’ ότι η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο και λιγότερο από το 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση), στην Ελλάδα εφέτος, επιπλοκές εμφάνισαν οι 5 από τους 6 ασθενείς που μολύνθηκαν.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περισσότερο κινδυνεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ξάνθη και τις Σέρρες, ενώ ο ιός, εντοπίζεται συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν την ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί συμπτώματα όπως:

πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης.

Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης;

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και κυρίως στην χρήση του εντομοαπωθητικού.

Επιπλέον προτείνεται:

Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: - μακριά μανίκια και παντελόνια.

Ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα, τα οποία να είναι εγκεκριμένα στη χώρα και να περιέχουν αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως:

  • DEET
  • Πικαριδίνη/ικαριδίνη
  • ΙR3535
  • Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

Τα αντικουνουπικά δεν πρέπει να:

Τοποθετούνται σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές, στα μάτια και στο στόμα, στο δέρμα κάτω από τα ρούχα, τα χέρια (παλάμες) των παιδιών, μετά το αντιηλιακό.

banner

banner1220x365