Υποχρεωτική σχεδόν παντού η χρήση προστατευτικής μάσκας

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Επιστρέφει στην καθημερινότητα των πολιτών η χρήση μάσκας σε αρκετούς πλέον χώρους με στόχο να μην αυξηθούν δραματικά εντός του καλοκαιριού τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η υποχρέωση της χρήσης μάσκας παραμένει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια και τους εργαζόμενους στην εστίαση, όπως  ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Και επεκτείνεται και σε άλλους χώρους.

Μάλιστα η επέκταση του μέτρου συνοδεύεται στο εξής με την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε περίπτωση παράβασης, δεδομένου ότι εντείνονται στο εξής οι έλεγχοι πανελλαδικά ως προς την τήρηση των νέων μέτρων, αρχής γενομένης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με τη μάσκα «να μένει για πολύ στις ζωές μας», ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση της από σήμερα σε καταστήματα λιανικής και γραφεία με συνεχή επαφή για το κοινό, δηλαδή για επισκέπτες και πελάτες στα καταστήματα λιανικής, των ΔΕΚΟ, καταστήματα τροφίμων και φούρνους, κρεοπωλεία, κέντρα αισθητικής κτλ.

 Ειδικότερα, από αύριο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε: ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, σούπερ μάρκετ, ασανσέρ, νοσοκομεία κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Η διευρυμένη χρήση της μάσκας «εφαρμόζεται για το συνολικό καλό και όχι για τιμωρητικούς λόγους» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως «θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε» με τη μάσκα και παράλληλα σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις, προαναγγέλλοντας ότι «εντατικοί» θα είναι στο εξής οι έλεγχοι στα ΜΜΜ. Παρά την ενίσχυση των ελεγκτικών κλιμακίων, «ας μην περιμένουμε τα πάντα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» συνέστησε ο κ. Χαρδαλιάς. «Δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε ηλιοβασίλεμα ένα περιπολικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στην ατομική ευθύνη.

Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση για lockdown». Θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο, θα έχουμε λάβει σωρεία αποφάσεων, για να πάρουμε απόφαση για lockdown», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από το να προχωρήσουμε σε τοπικό lockdown από την εικόνα που παίρνουμε από όλη τη χώρα».

banner

banner1220x365