Προδιαβήτης: Πώς να μη γίνει διαβήτης;

Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

Ο όρος «Προδιαβητική κατάσταση» ή «Προδιαβήτης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία διαταραγμένης ομοιοστασίας της γλυκόζης, η οποία όμως δεν πληροί τα κριτήρια διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Ουσιαστικά, είναι ένας πιθανός προθάλαμος πριν εισαχθεί κάποιος για τα καλά στην κατηγορία του διαβητικού. 

Προδιαβήτης είναι η ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα και της αρχής εκδήλωσης διαβήτη. Φυσιολογικά τιμές του σακχάρου αίματος σε κατάσταση νηστείας είναι μεταξύ του 70 και του 100 mg/dl και στη διάρκεια της ημέρας ή 2 ώρες μετά τη χορήγηση γλυκόζης μικρότερες από 140 mg/dl. Όταν οι τιμές στο αίμα νηστείας είναι μεταξύ του 100 και του 125 mg/dl, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως προδιαβήτης.

Η ύπαρξη του προδιαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, του τύπου δηλαδή του διαβήτη που οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής (διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος και απλά σάκχαρα, υπερβάλλον σωματικό βάρος και απουσία φυσικής δραστηριότητας). Πάνω από 86 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α., δηλαδή 1 στους 3 ενήλικες, βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, αλλά το 90% εξ αυτών δεν έχει ιδέα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθορίσετε τον τρόπο που μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας στο αίμα. Οι τροφές με υψηλό ΓΔ θα αυξήσουν το σάκχαρο του αίματός σας γρηγορότερα. Αντίθετα, εκείνες που κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αιχμές. Γενικά, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες έχουν χαμηλό ΓΔ, ενώ οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υψηλό.

Η μείωση του βάρους και η επαναφορά του στα φυσιολογικά επίπεδα, η διακοπή του καπνίσματος και η συστηματική άσκηση είναι τα κλειδιά που θα σας προφυλάξουν από τον διαβήτη τύπου 2 ολοκληρωμένα.

banner

banner1220x365