Στρες και αυτοάνοσα: Μια ισχυρή σχέση αίτιου - αιτιατού

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Το στρες και η πυροδότηση των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι δύο έννοιες που έχουν ισχυρή σχέση αίτιου- αιτιατού. Πρόσφατα στατιστικά δείχνουν ότι 1 στους 5 ανθρώπους πλέον πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο, ενώ λόγω της ραγδαίας αύξησης δεν αποκλείεται το ποσοστό να έχει γίνει 1 στους 4.

Στρες είναι η ορμονική απάντηση του οργανισμού σε μια δυσκολία ή απειλή. Η λέξη στα αγγλικά σημαίνει τεντώνω, ζορίζω, φέρνω κάτι στα όρια του. Τα αίτια του στρες για το κάθε άτομο είναι ειδικά γι’αυτό. 

Ένα κοινό παράδειγμα όταν κανείς κληθεί να μιλήσει σε κοινό, για κάποιους είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα πράξη, ενώ για άλλους ευχάριστη και χαλαρή. Οι στρεσογόνοι δραστηριότητες μπορεί να αφορούν επίσης ένα θετικό γεγονός, όπως για παράδειγμα ο γάμος ή ένα πάρτι-έκπληξη από φίλους και συγγενείς.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο στρες. Η κύρια ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Γενικά, βοηθά στην εξισορρόπηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. 

Όταν το στρες είναι ισχυρό, ο έλεγχος της κορτιζόλης στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μόνιμα να μειωθεί, οδηγώντας στην αύξηση της φλεγμονής. Η αύξηση της φλεγμονής οδηγεί σε ένα εύρος ασθενειών και διαταραχών συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων, καρδιολογικών νοσημάτων και διαβήτη.

banner

banner1220x365