Γυμναστική και εμμηνόπαυση: Ποια είδη είναι τα πιο ωφέλιμα;

Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης για γυναίκα είναι μια υπενθύμιση πως πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να παραμείνει δραστήρια.

Οι γυναίκες ασκούνται συχνά λιγότερο όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σύνθετα καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται επίσης. Ένας λόγος για την επιβράδυνση του μεταβολισμού με την πάροδο των ετών είναι η απώλεια οστικής μάζας (περίπου 200 γραμμάρια το χρόνο).

Είναι σημαντικό να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Για παράδειγμα, μία μισάωρη βόλτα για γρήγορο περπάτημα σε συστηματική βάση αποτελεί καλή αρχή. Καλό είναι μια γυναίκα να μην επιδίδεται σε πάρα πολύ έντονες μορφές άσκησης από τα 50 και μετά. 

Γιατροί και άλλοι επιστήμονες από την Ισπανική Εταιρία Εμμηνόπαυσης, την Ισπανική Καρδιολογική Εταιρία και την Ισπανική Ομοσπονδία Αθλητικής Ιατρικής πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν τα οφέλη της γυμναστικής στην εμμηνόπαυση.

Διαπίστωσαν ότι οι ασκήσεις pilates, μια εξαιρετικά δημοφιλής μορφή σωματικής άσκησης, είναι η ιδανική γυμναστική για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς δυναμώνει τα οστά και τους μυς και παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Για όσες γυναίκες προτιμούν μια πιο «ζωηρή» μορφή γυμναστικής, οι Ισπανοί ειδικοί προτείνουν τις ασκήσεις με βάρη ή την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση.

banner

banner1220x365