Γυαλιά ηλίου: Γιατί πρέπει να επενδύσετε σε έναν καλό φακό;

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, στην Ελλάδα η έκθεση σε UVB είναι 10 φορές μεγαλύτερη το μεσημέρι από το απόγευμα. Επίσης το απόγευμα που ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα η απορρόφηση και η σκέδαση είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να φθάνει πολύ λιγότερη UVB στο έδαφος. Παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος τα χαρακτηριστικά όπως η θέση των ματιών το σχήμα των βλεφάρων, η χρήση καπέλου ή/και γυαλιών ηλίου και οι ώρες κυκλοφορίας στο εξωτερικό περιβάλλον παίζουν σημαντικότατο  ρόλο στην ποσότητα της ακτινοβολίας που φθάνει στους οφθαλμούς.

Ένα ζευγάρι καλής ποιότητας γυαλιών ηλίου προστατεύει τα μάτια όχι μόνο από το έντονο φως αλλά και από την ακτινοβολία UV.

Απαραίτητος σύμμαχος μας στη διαφύλαξη της υγείας των ματιών μας είναι τα γυαλιά ηλίου και ειδικότερα οι φακοί των γυαλιών ηλίου. Αναζητήστε γυαλιά που οι φακοί τους απορροφούν το 98% - 100% της βλαβερής ακτινοβολίας και είναι αυτά που φέρουν την ένδειξη ”UV 400”. Επιπλέον τα γυαλιά θα πρέπει να έχουν και αυξημένη απορροφητικότητα στο μπλε.

Επιλογή σωστού χρώματος και ποιότητας φακού

Το χρώμα του φακού δεν θα πρέπει να επιλέγετε βάση το τι μας αρέσει, αλλά με το τι χρήση θα τους κάνουμε. Το χρώμα του φακού επηρεάζει στο πως αντιλαμβανόμαστε την αντίθεση των αντικειμένων και την διαφοροποίηση των χρωμάτων. Κάποια χρώματα αυξάνουν την αντίθεση των αντικειμένων που βρίσκονται στο περιβάλλον αλλά χάνουν στην ικανότητα ευκρίνειας των χρωμάτων.

Οι φακοί ηλίου κατασκευάζονται από κρύσταλλο, οργανική ύλη ή polycarbonate. Επειδή τα κρύσταλλα έχουν βάρος, περιορισμένο χρωματολόγιο και μπορεί να σπάσουν, χρησιμοποιούνται πλέον σπανιότερα από τους κατασκευαστές γυαλιών ηλίου. Αντίθετα οι απεριόριστες δυνατότητες βαφής σε χρώματα και αποχρώσεις, το χαμηλό βάρος και η ασφάλεια έχουν κάνει τους οργανικούς φακούς ηλίου πρώτους στις προτιμήσεις των κατασκευαστών. 

Για τα παιδιά καθώς και για όσους καταπονούν τα γυαλιά τους, θα πρέπει να επιλέγονται οργανικοί φακοί που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στις θραύσεις ή polycarbonate που είναι 50 φορές πιο ανθεκτικοί στα χτυπήματα και στα επιφανειακά γδαρσίματα από τους οργανικούς φακούς.

banner

banner1220x365