Ξηροδερμία από τα αντισηπτικά: Τι να προσέχουμε

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Αν και το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι από τα βασικά μέτρα ατομικής υγιεινής που πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια για να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό, παραμένει γεγονός ότι τα αντισηπτικά gel και ο συνεχής καθαρισμός των χεριών με σαπούνι αφαιρούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηροδερμίας και ερεθισμών στο δέρμα. Ιδιαίτερα, η πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών, δύναται να προκαλέσει έντονη ξηροδερμία ή έκζεμα, που μπορεί να συνοδεύεται από λύση της συνέχειας του δέρματος, δηλαδή από «σκασίματα» ή ακόμα και μικρές πληγές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μολύνσεων.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση «σκληρά» σαπούνια ή πολύ ζεστό νερό κατά το πλύσιμο των χεριών. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ξηροδερμία μπορεί να επιδεινωθεί όταν σκουπίζουμε τα χέρια μας με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες ή με πετσέτες από σκληρά υφάσματα.

Αντίστοιχα, ως προς τα αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρήση τους έχει ως επακόλουθο την ξηροδερμία, όταν είναι κακής ποιότητας ή όταν γίνεται από άτομα με ευαισθησία στο δέρμα. Τα καλής ποιότητας αλκοολούχα αντισηπτικά συνήθως δεν προκαλούν ξηροδερμία, καθώς περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες που τα καθιστούν πιο «φιλικά» προς το δέρμα.

Πώς να προστατεύσουμε τα χέρια μας από την ξηροδερμία

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αμελούμε τη σωστή και τακτική ενυδάτωση των χεριών μας, χρησιμοποιώντας καθημερινά ενυδατικές και επανορθωτικές κρέμες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα της ξηροδερμίας επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας για να μας συστήσει ένα φαρμακευτικό προϊόν με ενισχυμένη δράση.

Φροντίδα στα χέρια προσφέρει και η συχνή απολέπιση με χρήση προϊόντων που μπορούμε να παρασκευάσουμε με διάφορα φυσικά υλικά, όπως για παράδειγμα, αναμειγνύοντας μέλι και ζάχαρη. Το μείγμα το απλώνουμε στα χέρια και το αφήνουμε 3 λεπτά πριν το ξεπλύνουμε.

Τέλος, για να προστατεύσουμε τα χέρια μας, ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία, όπου το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι επιβεβλημένο, είναι καλό να αποφεύγουμε να κάνουμε δουλειές που απαιτούν σκληρά απορρυπαντικά ή χλωρίνη με γυμνά χέρια, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επιτείνουμε το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

banner

banner1220x365