Η σωστή διατροφή καταπολεμά την περιοδοντίτιδα

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Μία νέα μελέτη, που φέρει την υπογραφή Γερμανών ερευνητών, έρχεται να προστεθεί στην λίστα των ερευνών που υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα που στοχεύει στην καταπολέμηση των φλεγμονών, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με περιοδοντική νόσο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Oral Health, οι συμμετέχοντες που πήραν μέρος στην περιορισμένου δείγματος πιλοτική έρευνα, κατόρθωσαν μειώνοντας την πρόσληψη των υδατανθράκων και αυξάνοντας την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων να επιτύχουν σημαντική βελτίωση στην περιοδοντική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μείωση της υπερβολικής πρόσληψης υδατανθράκων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να αυξήσουν την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμινών C και D, και αντιοξειδωτικών.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες, είχαν ουλίτιδα και ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Υποψήφιοι που κάπνιζαν, έκαναν χρήση αντιβιοτικών, ή που είχαν ασθένειες που σχετίζονται με την ινσουλίνη ή προβλήματα μεταβολισμού υδατανθράκων αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Από τους 15 συμμετέχοντες, οι 10 ακολούθησαν μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, δίαιτα για έξι εβδομάδες, και οι πέντε συνέχισαν να ακολουθούν τις κλασικές διατροφικές τους συνήθειες για έξι εβδομάδες. Το διάστημα των έξι εβδομάδων δομήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δύο εβδομάδες να αντιστοιχούν σε περίοδο προσαρμογής και οι υπόλοιπες τέσσερις αποτέλεσαν την περίοδο παρατήρησης της έρευνας.

Εκτός από το να μην χρησιμοποιούν μεσοδόντια βουρτσάκια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν από τους ερευνητές να μην αλλάξουν τις συνήθειες της στοματικής τους υγιεινής, καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Μετά από τις τέσσερις εβδομάδες παρατήρησης, η πειραματική ομάδα εμφάνισε σημαντικά μειωμένη φλεγμονή των ιστών του περιοδοντίου, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες. Συγκεκριμένα, η μείωση των υδατανθράκων οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στους δείκτες μέτρησης της υγείας των ούλων. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ινών βελτίωσε και τους δείκτες της οδοντικής πλάκας.

banner

banner1220x365