Π.Ο.Υ : Tι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη άμυνα του οργανισμού μας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Αν και όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν υπάρχει μια «μαγική» διατροφική συνταγή που να αποτρέπει ή να θεραπεύει τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη άμυνά μας απέναντι στον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας, ειδικά όταν μένουμε κυρίως σπίτι, όπως συμβαίνει την περίοδο του lockdown. Ποιες είναι λοιπόν, οι διατροφικές οδηγίες του Π.Ο.Υ.;

Να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων, με φρούτα και λαχανικά

Θα πρέπει να τρώμε καθημερινά ποικιλία φυτικής προελεύσεως τροφίμων. Το καθημερινό μας διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μείγμα δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια) και οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά.  Επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουμε λίγα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (κυρίως ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά και λιγότερο κρέας).

Για σνακ μια υγιεινή επιλογή είναι τα ωμά λαχανικά, φρέσκα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Με φειδώ η κατανάλωση αλατιού

Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε τα 5 γραμμάρια άλατος την ημέρα (αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού). Ωστόσο, αλάτι περιέχουν τα περισσότερα τρόφιμα του εμπορίου. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:

Να μην προσθέτουμε, αν είναι εφικτό, καθόλου αλάτι στο φαγητό μας. Μια έξυπνη λύση για να κάνουμε το φαγητό μας πιο νόστιμο, χωρίς την προσθήκη αλατιού, είναι να «επενδύσουμε» σε διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Σε περίπτωση που καταναλώνουμε τρόφιμα σε κονσέρβα ή αποξηραμένα, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα χωρίς προσθήκη άλατος και ζάχαρης.

«Όχι» στα πολλά λίπη και λιπαρά

Θα πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και παράλληλα να επιλέγουμε άπαχα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (κυρίως ψάρια και πουλερικά).

Αποφεύγουμε τα τηγανιτά

Η ημερήσια διατροφή μας καλό είναι να μην περιλαμβάνει τηγανητά φαγητά. Ούτε επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου με τρανς λιπαρά (υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά). Επιπλέον, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το βούτυρο αγελάδος και το λαρδί με υγιεινά λίπη. Καλές επιλογές είναι το ελαιόλαδο και καλής ποιότητας φυτικά λίπη (π.χ. ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).

Τέλος, ο Π.Ο.Υ. μας συμβουλεύει να τρώμε βραστά φαγητά, καθώς και φαγητά μαγειρεμένα στον ατμό.

Μειωμένη  κατανάλωση ζάχαρης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τρόφιμα και ροφήματα με ζάχαρη αντενδείκνυνται εντελώς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Επιπλέον, μετά από αυτή την ηλικία, η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη όπως:

    -Αναψυκτικά

    -Φρουτοχυμοί και φρουτοποτά

    -Ροφήματα και σκόνες που αραιώνονται/διαλύονται με νερό

    -Νερό με γεύσεις

    -Αθλητικά και ισοτονικά ροφήματα

    -Έτοιμα τσάγια και καφές

    -Ροφήματα γάλακτος με γεύσεις

Σε περίπτωση επιθυμίας για κάτι γλυκό, θα πρέπει να επιλέγουμε φρέσκα φρούτα και όχι μπισκότα, κέικ και τούρτες. Αν οπωσδήποτε πρέπει να φάμε κάτι γλυκό, θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να το καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα.

Άφθονο νερό

Η ημερήσια διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει άφθονο νερό. Εξάλλου, το νερό είναι το μοναδικό ρόφημα χωρίς καθόλου θερμίδες.

Απαγορεύεται το αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον, η συχνή και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία μας, αφού αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού και ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

banner

banner1220x365