Το λαχανικό - υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020

Αν είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής, ενδεχομένως γνωρίζετε πόσο θρεπτικό είναι το παντζάρι αλλά και ο χυμός του. Πραγματικά, ο συνδυασμός  βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που προσφέρει είναι πολύ σημαντικός για να τον αγνοείτε.

Ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι περιέχει 29 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 0,42 γρ. πρωτεΐνη, 7,50 γρ. υδατάνθρακες, 5,42 γρ. σάκχαρα και 0,40 γρ. φυτικές ίνες. Επιπλέον, εμπλουτίζει τον οργανισμό με: φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς και μπεταλαΐνες (φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δίνουν το κόκκινο χρώμα και τη γεύση στο παντζάρι) και νιτρικά άλατα.

Ενημερωθείτε για τις σημαντικές ιδιότητες του παντζαριού και εντάξτε το στη διατροφή σας:

Ρίχνει την πίεση

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν πως το παντζάρι μπορεί να μειώσει τις υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την ιδιότητα στα νιτρικά άλατα που περιέχει, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο (μονοξείδιο του αζώτου) μια ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη συνολική αρτηριακή πίεση. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 70 ml χυμού από παντζάρι πλούσιο σε νιτρικά άλατα και ένα αντίστοιχο σκεύασμα με χυμό χωρίς νιτρικά άλατα. Η πίεση στην ομάδα του πρώτου χυμού μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg περισσότερο από την ομάδα του σκευάσματος μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου εμπλουτισμένου χυμού εξασθένισαν μετά από 24 ώρες. Με βάση άλλα επιστημονικά δεδομένα, η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών κάθε μέρα επί 4 εβδομάδες πέτυχε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Παρ’ όλα αυτά, τα σχετικά οφέλη του κόκκινου λαχανικού πιθανότατα να μην σημειωθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Μελέτη του 2015 σε ασθενείς σε αντιυπερτασική αγωγή, διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού μετά από μία εβδομάδα κατανάλωσης δεν κατάφερε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, καλό είναι να βάλετε στο πιάτο σας μερικά παντζάρια σε τακτικά διαστήματα καθώς βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Εκτός της μεταφοράς οξυγόνου στους μυς, τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση.

Είναι μια πολύτιμη τροφή για την ηπατική λειτουργία

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6 και ο σίδηρος, συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί.

Είναι μια καλή διατροφική επιλογή για όσους αθλούνται

Οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά, προσαρμόζουν και τη διατροφή τους προκειμένου να ενισχύσουν τον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα νιτρικά άλατα και οι μπεταλαΐνες που περιέχονται στον χυμό παντζαριού μπορούν να ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που διαπίστωσε την παραπάνω σχέση νιτρικών αλάτων-άθλησης, αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο τα νιτρικά άλατα βελτιώνουν την απόδοση μέσω της αύξησης της ροής του αίματος και της οξυγόνωσης των μυών. Άλλη μελέτη του 2018 σχετικά με την επίδραση των μπεταλαϊνών σε 28 έμπειρων ποδηλατών, κατέληξε πως τα 100 mg συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού καθημερινά για μια εβδομάδα αύξησε τις επιδόσεις κατά τη σωματική δραστηριότητα καθώς και τη ροή αίματος, σε σύγκριση με όσους έλαβαν ένα ψευδοσκεύασμα (placebo).

banner

banner1220x365