Νέα έρευνα για τις λοιμώξεις σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Η καισαρική τομή είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε όλον τον κόσμο αλλά τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα δείχνουν πως, πολλές φορές, οι τοκετοί με καισαρική τομή πραγματοποιούνται χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,  γίνονται διεθνώς περίπου 6,2 εκατομμύρια προγραμματισμένες και μη αναγκαίες για ιατρικούς λόγους καισαρικές και αυτό δεν είναι ένα απλό γεγονός καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στα παιδιά που γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Η έρευνα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω κάποιας λοίμωξης, έως την ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέσικα Μίλερ του αυστραλιανού Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ (MCRI) στη Μελβούρνη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7,2 εκατομμύρια γεννήσεις παιδιών σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Βρετανία και Δανία), εκ των οποίων το 23% είχαν γίνει με καισαρική. Το 57% από αυτές ήταν επείγουσα καισαρική.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία έως το πέμπτο έτος της ζωής τους λόγω κάποιας λοίμωξης. Από αυτές τις λοιμώξεις, περίπου 32.500 λοιμώξεις σχετίζονταν με τις καισαρικές. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές και γενικότερα από ιούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Μπέργκνερ του Ινστιτούτου Μέρντοχ δήλωσε ότι οι τοκετοί με καισαρική έχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των μικρών παιδιών, αυξάνοντας -μεταξύ άλλων- τον κίνδυνο για άσθμα, αλλεργίες, αρθρίτιδα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Να σημειωθεί πως οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι το γεγονός δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις υποψήφιες μητέρες να γεννήσουν με καισαρική, όταν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS One».

banner

banner1220x365