Κορωνοϊός και κάπνισμα: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τις συνήθειες ή τα νοσήματα που μπορούν να επηρεάσουν το αν θα νοσήσουμε ελαφριά ή βαριά από τον κορωνοϊό. Ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης είναι το κάπνισμα. Γιατί όμως;

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell» δείχνει πως ο καπνός του τσιγάρου καθιστά τα κύτταρα μας πιο ευάλωτα στην λοίμωξη COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) απομόνωσαν επιθηλιακά κύτταρα από αεραγωγούς πνευμόνων πέντε ανθρώπων χωρίς Covid-19. Εξέθεσαν άμεσα ορισμένα από αυτά στο εργαστήριο αρχικά σε καπνό τσιγάρου και στη συνέχεια στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσα δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό, εκείνα τα κύτταρα που εκτέθηκαν, είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό. Η περαιτέρω ανάλυση των κυττάρων έδειξε ότι ο καπνός είχε μειώσει την ανοσιακή αντίδραση τους στον κορωνοϊό, καταστέλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δράση των ιντερφερονών.

«Αν θεωρήσει κανείς τους αεραγωγούς σαν τα ψηλά τείχη που προστατεύουν ένα κάστρο, το κάπνισμα του τσιγάρου είναι σαν να ανοίγει τρύπες σε αυτά τα τείχη. Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες. Επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει και να μολύνει τα κύτταρα», δήλωσε η ερευνήτρια Μπριγκίτ Γκόμπερτς.

banner

banner1220x365