Η Μεγάλη Βρετανία εμβολιάζεται - Έγκριση για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσον αφορά στο μέτωπο του κορονοιού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο των Pfizer / BioNTech και εισέρχεται στην επόμενη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η έγκριση  έγινε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονή των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη και αφορά σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Το NHS προετοιμάζεται

Χαρακτηριστικό των εξελίξεων είναι οι επείγουσες προετοιμασίες για διανομή, έως το Σαββατοκύριακο, εμβολίων κατά της COVID-19 στα σημεία όπου θα γίνεται ο εμβολιασμός στη Βρετανία από τις υπηρεσίες του   εθνικού συστήματος υγείας NHS σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, όπως γράφει η Daily Telegraph. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διανομή μπορεί να αρχίσει εντός οκτώ ωρών από τη θετική απόφαση της υπηρεσίας.

Διοικητική μονάδα του NHS, στην οποία υπάγονται πέντε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου αναμένει την έναρξη των εμβολιασμών ακόμα και την προσεχή Δευτέρα, καθώς οι επικεφαλής έχουν απευθύνει κάλεσμα για εθελοντές νοσηλευτές που θα μπορούσαν να αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο δυνητικά από τις 7 το πρωί εκείνης της ημέρας. Η Telegraph αναφέρει πως η διοίκηση του NHS έχει επισήμως ζητήσει τη συνδρομή στρατιωτών από το Υπουργείο Άμυνας και το εμπλεκόμενο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έχει λάβει εντολή να μεταμορφώσει περίπου δέκα εγκαταστάσεις ανά τη χώρα σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

"Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση. Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα", ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ατόμων, με δύο εμβολιασμούς το άτομο. Περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες σύντομα.

banner

banner1220x365