Ήπαρ: Τροφές για αποτοξίνωση και ομαλή λειτουργία

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

Όταν η διατροφή μας απαρτίζεται από ανθυγιεινά και επεξεργασμένα τρόφιμα, το ήπαρ ζορίζεται και η ομαλή ηπατική λειτουργία επιδεινώνεται. Είναι γνωστό άλλωστε πως το ήπαρ αποκαλείται και "εργοστάσιο του οργανισμού" καθώς εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες και μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς.

Ας δούμε λοιπόν τα τρόφιμα που το βοηθούν να αποτοξινωθεί και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του γενικότερα:

Σπανάκι. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και το μαρούλι και η ρόκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά. Θεωρείται ότι προάγουν, μεταξύ άλλων, την τόνωση του ήπατος. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην αποβολή από τον οργανισμό επικίνδυνων ουσιών, αποτελώντας ένα ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το ήπαρ.

Παντζάρια. Τα παντζάρια προστατεύουν το ήπαρ παρέχοντας στον οργανισμό αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σίδηρο.Η πηκτίνη που περιέχουν θεωρείται ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών που αποθηκεύονται στο ήπαρ. Με τη βοήθεια της πηκτίνης ο οργανισμός «διώχνει» τις επικίνδυνες τοξίνες και δεν τις αφήνει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Διόλου τυχαία το παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον «καθαρισμό» του ήπατος και για την πρόληψη μιας  σειράς ασθενειών. Τα παντζάρια αλλά και τα καρότα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και β-καροτίνη. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την ηπατική λειτουργία.

Μπρόκολο. Μια εξαιρετικά επιλογή για τη διατροφή μας για πολλούς λόγους. Χάρη στην πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεσή του αλλά και λόγω των φυτικών ινών και της χλωροφύλλης που περιέχει βοηθά το ήπαρ και τον οργανισμό συνολικά να απαλλαγεί από τις επιβλαβείς ουσίες. Τα κραμβοειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων του ήπατος που συμβάλλουν στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Tέλος θυμηθείτε πως η άσκηση, η αποφυγή αλκοόλ και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους είναι οι παράγοντες που συντελούν στο να έχετε μια ομαλή ηπατική λειτουργία.

banner

banner1220x365