Έρευνα: Η φύση «κίνητρο» για να κόψουμε το κάπνισμα

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020

Σύμφωνα με μία νέα βρετανο-αυστριακή επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν σε γειτονιές με πολύ πράσινο έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να καπνίσουν και είναι πιθανότερο να κόψουν τελείως το τσιγάρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πλίμουθ, του Έξετερ και της Βιέννης, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λίαν Μάρτιν του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Κοινωνικής Ιατρικής «Social Science & Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 ενήλικες, από τους οποίους το 19% ήταν νυν καπνιστές, ενώ το 45% κάπνιζαν τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Πώς επιδρά το πράσινο στους καπνιστές

Τα αποτελέσματα της έρευνας φανέρωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία χώρων πρασίνου ήταν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να είναι τωρινοί καπνιστές, σε σχέση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με λιγοστό πράσινο. Παράλληλα, μεταξύ όσων ήταν πρώην καπνιστές, εκείνοι που ζούσαν σε πράσινες περιοχές ήταν 12% πιθανότερο να το έχουν κόψει οριστικά. Αυτό ισχύει άσχετα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση της ζωής κοντά στη φύση με την μικρότερη ροπή προς βλαβερές συνήθειες, καθώς έχει καταγραφεί ότι όταν ζει κανείς σε μέρη με πολύ πράσινο, που φαίνεται από το σπίτι του, έχει μικρότερη διάθεση για κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών. Επιπλέον, οι άνθρωποι που επισκέπτονται συχνά τους κοντινούς χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, και κυρίως μειωμένα επίπεδα στρες.

banner

banner1220x365