Υπέρταση & εμμηνόπαυση: Πώς επιδρά η άθληση στην υγεία μας;

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους από την ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα, δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα Δανών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Physiology.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης  έλαβαν μέρος δύο ομάδες μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, μία με υψηλή αρτηριακή πίεση και μια ομάδα ελέγχου με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι οποίες συμμετείχαν δύο φορές την εβδομάδα σε προπόνηση floorball (είδος χόκεϊ) επί 10 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φανέρωσαν  ότι στις γυναίκες με υπέρταση η προπόνηση μείωσε την σκληρότητα των αγγείων και οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mmHg (συστολική) και 9 mmHg (διαστολική) στις υπερτασικές γυναίκες, μια σημαντική μείωση που αντιστοιχεί σε 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και 30% από στεφανιαία νόσο.

Από την πλευρά τους, οι γυναίκες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση παρουσίασαν ελαφρώς αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, πράγμα που θεωρείται σύνηθες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είναι δραστήριες. Και σε αυτές όμως, παρατηρήθηκε μια αξιόλογη μείωση 10 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση λόγω της προπόνησης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ομαδικά αθλήματα είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αρκούν μόνο δύο προπονήσεις την εβδομάδα για σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, την αγγειακή λειτουργία και τη σύνθεση του σώματος», σχολιάζει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Thomas P. Gunnarsson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Τέλος, ένα ακόμη άξιο αναφοράς  εύρημα της μελέτης είναι ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μείωσαν κατά 10% το σπλαχνικό λίπος, το «επικίνδυνο» λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, ενώ  παράλληλα μειώθηκε και η συνολική μάζα λίπους κατά μισό κιλό.

banner

banner1220x365