Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με τεχνητή οδοντοστοιχία

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021

H τεχνητή οδοντοστοιχία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο επιπρόσθετης λοίμωξης πέρα από την covid-19 στους ανθρώπους που προσβάλλονται από τον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα ιρανική επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Prosthetic Dentistry».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές των Οδοντιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Σαχέντ Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ, ανέλυσαν τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με Covid-19 και 30 υγιών (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε η παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών Covid-19 έναντι 40% των υγιών, καθώς και βακτηρίων κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στο 46,7% των ασθενών Covid-19 έναντι 13,4% των υγιών ατόμων.

Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία.

Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η τεχνητή οδοντοστοιχία των ασθενών Covid-19 και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς.

banner

banner1220x365