Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Δεσμεύομαι και σταματώ!

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αναφορικά με τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με το κάπνισμα και η ενθάρρυνση σχετικών πολιτικών που συμβάλλουν στη μείωση αυτής της βλαβερής συνήθειας.

Για το έτος 2021, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι «Commit  to quit-Επιλέγω να μην καπνίζω-Δεσμεύομαι να το τηρώ». Η νέα αυτή πρόκληση συνοδεύεται και  από την ανακοίνωση  «Περισσότεροι από 100 λόγοι για να σταματήσετε τον καπνό» και στοχεύει στην υποστήριξη τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα με την υιοθέτηση στοχευμένων πολιτικών και τη δημιουργία κατάλληλων  περιβαλλοντικών  συνθηκών  που  ευνοούν  τη  διακοπή  του καπνίσματος, όπως η αυξημένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος και η ενδυνάμωση των χρηστών καπνού.

Προκειμένου να βοηθήσει τους 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού στον κόσμο να διακόψουν το κάπνισμα, ο Π.Ο.Υ. επιστράτευσε ψηφιακές λύσεις, όπως η νέα Πρωτοβουλία για τη Διακοπή του Καπνού, η οποία παρέχει στους πολίτες, μεταξύ άλλων, δωρεάν πρόσβαση σε ψηφιακή συμβουλευτική υποστήριξη. Σε συνεργασία με εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας όπως το Facebook, το Whats App και τα Soul Machines, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών, όπως την παροχή δωρεάν ενημερωτικών μηνυμάτων απευθείας στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Κάπνισμα και θνητότητα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, με το 2019 να έχουν καταγραφεί 8 εκατομμύρια θάνατοι από το κάπνισμα, όπως αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.  Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος γίνονται ακόμα πιο φανερές στην εποχή της πανδημίας COVID-19 καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική σύνοψη του Π.Ο.Υ., το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε νοσηλευόμενους με COVID-19  ασθενείς.

Παράλληλα, ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε από τα 990 εκατομμύρια το 1990 στα 1,1 δισεκατομμύρια το 2019, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της χάραξης αντικαπνιστικών εκστρατειών που απευθύνονται στους νέους, καθώς το 89% των νεών καπνιστών εθίζονται πριν από την ηλικία των 25 ετών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ,  ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, με ποσοστά που παραμένουν αρκετά σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται ως επί το πλείστον στο κάπνισμα είτε πρόκειται για κλασικό τσιγάρο είτε για καπνό, ενώ τα νεότερα καπνικά προϊόντα (π.χ ηλεκτρονικό τσιγάρο) φαίνεται να αυξάνουν και αυτά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου πνεύμονα. Επιπλέον, ακόμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.Η χρήση καπνού συνδέεται επίσης και με άλλες ασθένειες, όπως στεφανιαία νόσο, καρκίνο του λάρυγγα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας,με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τηςμείωσηςτης οικονομικής παραγωγικότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) υλοποιούν από κοινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καίριες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), που έχει κεντρικό μήνυμα αυτή τη χρονιά «Δεσμεύομαι και Σταματώ».

banner

banner1220x365